Industrijski dizajner Davor Grünwald – dobitnik Nagrade ULUPUH-a za životno djelo

Industrijski dizajner Davor Grünwald – dobitnik Nagrade ULUPUH-a za životno djelo

Grünwald je kao samostalni dizajner dizajnirao niz elektroničkih kalkulatora za TRS, alatne strojeve za Prvomajsku te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran

U Staroj gradskoj vijećnici u ponedjeljak je održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) koje djeluje već 67 godina. Nagrade su laueratima uručili predsjednica ULUPUH-a dr. art. Ivana Bakal i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić.

Nagrada za životno djelo dodjeljena je se Davoru Grünwaldu, industrijskom dizajneru, za najbolji izložbeni projekt izabrana je Međunarodna izložba grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf 12, s temom Društvene reprize, održana od 9. -24. 1. u Laubi. Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je knjizi ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja – autorice Ane Lendvaj , dok je za najboljeg mladog umjetnika proglašen Ivan Capan, arhitekt, oblikovatelj arhitektonsko-urbanističkih maketa.

Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić čestitao je dobitnicima nagrada na njihovom kreativnom doprinosu i stvaralaštvu u Hrvatskoj, što je prepoznala i Gradska skupština koja je pokrovitelj dodjele nagrada ULUPU-a već dugi niz godina.

»Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti vas u Gradskoj skupštini Grada Zagreba kao jedinu strukovnu udrugu likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Ova već tradicionalna dodjela nagrada na neki je način rezime ove godine, bogate umjetničkim stvaralaštvom. Prilika je to da se prisjetimo svih autora koji su ostavili neizbrisiv trag u arhitekturi, dizajnu, slikarstvu, kiparstvu, fotografiji, tekstilnom stvaralaštvu i ostalim područjima primijenjene umjetnosti, te da posebno istaknemo ona njihova djela koja će postati inspiracija drugima ili predvodnici novih strujanja u umjetnosti«, rekao je Mikulić.

Davor Grünwald (Zagreb, 20. ožujka 1943.) je kao samostalni dizajner dizajnirao niz elektroničkih kalkulatora za Tvornicu računskih strojeva (1969. – 1974.), alatne strojeve za Prvomajsku (1969. – 1974.) te stolice za rad u tvornicama u suradnji s Tvornicom metalnog namještaja Jadran (1973.). Za dizajn alatnih strojeva Prvomajske 1974., kao tridesetogodišnjak i tada najmlađi laureat, dobiva i Nagradu grada Zagreba. Hrvatsku napušta 1975. napušta te nastavlja djelovati u Kanadi gdje uspijeva dizajnirati široki raspon proizvoda: kompjuterske konzole, kompjuterske brze štampače, medicinske elektronske uređaje, poljoprivredne strojeve, geofizičke instrumente i naprave, geofizičke “ribe” i “ptice”. Za jedan geofizički uređaj dobiva prestižnu Canada Design Award.

Ivan Capan rođen je 1983. godine u Zagrebu, a od od 2008. godine redovito sudjeluje na brojnim arhitektonsko-urbanističkim natječajima te izrađuje arhitektonsko-urbanističke makete za javne natječaje i prezentacije projekata. Član je ULUPUH-a, Sekcije za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa te DAZ-a, Društva arhitekata Zagreba. Dobitnik je više nagrada, koji od 2008. do danas u suradnji s Igorom Kozlinom potpisuje niz arhitektonsko-urbanističkih maketa za javne natječaje i prezentacije projekata: Muzej za umjetnost i obrt – maketa za potrebe izložbe „Herman Bolle – graditelj hrvatske metropole“ u MUO (danas stalni postav u MUO); Mirogojske arkade – maketa za potrebe izložbe „Herman Bolle – graditelj hrvatske metropole“ u MUO; Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu (STUDIO BF) – prezentacijska maketa; Vrtić na Čiovu, općina Okrug (STUDIO ARTIS) – prezentacijska maketa.

Pored dodjele nagrada uručena su i ULUPUH-ova priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Dori Pezić Mijatović (1937.), renomiranoj keramičarki, članici ULUPUH-a od 1967. godine koja redovito izlaže samostalno te sudjeluje na brojnim grupnim izložbama i relevantnim međunarodnim izložbama keramike.

Pohvala su uručene i autorskom timu novog ULUPUH-ovog projekta Kreativci (Jelena Blagović, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Gudlin, Jadranka Hlupić i Petra Krpan, Alen Novoselec, Sanja Rocco, Kruna Tarle, Maša Štrbac). Riječ je o ciklusu online natječaja za djecu i mlade koji se veže uz ULUPUH-ove programe, kroz koje se već kroz nekoliko dosad realiziranih natječaja uspostavila uspješna i hvalevrijedna komunikacija ULUPUH-a s mlađim i najmlađim naraštajima iz cijele Hrvatske. Tako na kvalitetan način potičući mlade generacije da se okušaju u umjetničkom oblikovanju i dizajnu.

Počasnim članovima ULUPUH-a ove su godine proglašeni Ljiljana Petrović (red.prof. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek Kostim, modul Scenski kostim), Koraljka Kovač (izv. prof. na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), Lada Ratković-Bukovčan (ravnateljica Muzeja Mimara) te Tomislav Kličko (kolekcionar domaće moderne i suvremene umjetnosti, osnivač Laube – kuće za ljude i umjetnost). (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni