Industrijska proizvodnja bilježi najveći rast od početka krize

Industrijska proizvodnja bilježi najveći rast od početka krize

Ukupna industrijska proizvodnja pod utjecajem je, s jedne strane blago povećane inozemne potražnje, a s druge strane i niske razine domaće potražnje

Nakon pet godina konstantnog pada hrvatska industrijska proizvodnja polako raste. Na temelju podataka koje je danas objavio Državni zavod za statistiku proizvodnja je u prosincu 2014. porasla za čak 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne 2013. godine.

Povoljni rezultati počeli su u rujnu s porastom od 3,8 posto nakon kojeg je slijedilo povećanje od 2,7 do 5,3 posto u posljednja četiri mjeseca. Pozitivna kretanja na godišnjoj razini nastavak su trenda smanjenja proizvodnje u rudarstvu i vađenju te povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Ukupna industrijska proizvodnja pod utjecajem je, s jedne strane blago povećane inozemne potražnje, a s druge strane i niske razine domaće potražnje.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u prosincu 2014. manji je za 0,6 posto u odnosu na studeni 2014., a u usporedbi s prosincem 2013. manji je za 0,4 posto.

Na razini cijele godine, ovo je prvi put da je zabilježen rast od početka krize 2009. godine. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni