Industrijska proizvodnja bilježi najveći rast od početka krize

Industrijska proizvodnja bilježi najveći rast od početka krize

Ukupna industrijska proizvodnja pod utjecajem je, s jedne strane blago povećane inozemne potražnje, a s druge strane i niske razine domaće potražnje

Nakon pet godina konstantnog pada hrvatska industrijska proizvodnja polako raste. Na temelju podataka koje je danas objavio Državni zavod za statistiku proizvodnja je u prosincu 2014. porasla za čak 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne 2013. godine.

Povoljni rezultati počeli su u rujnu s porastom od 3,8 posto nakon kojeg je slijedilo povećanje od 2,7 do 5,3 posto u posljednja četiri mjeseca. Pozitivna kretanja na godišnjoj razini nastavak su trenda smanjenja proizvodnje u rudarstvu i vađenju te povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji. Ukupna industrijska proizvodnja pod utjecajem je, s jedne strane blago povećane inozemne potražnje, a s druge strane i niske razine domaće potražnje.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u prosincu 2014. manji je za 0,6 posto u odnosu na studeni 2014., a u usporedbi s prosincem 2013. manji je za 0,4 posto.

Na razini cijele godine, ovo je prvi put da je zabilježen rast od početka krize 2009. godine. (I. C.)