Indija će od ljeta imati više korisnika interneta od SAD-a

Indija će od ljeta imati više korisnika interneta od SAD-a

Google u Indiji planira povezati milijardu novih internetskih korisnika te ih upoznati s bežičnom mrežom

Indija će do lipnja 2016. godine imati više internetskih korisnika nego Sjedinjene Američke Države, prenosi portal Quartz. Proboj interneta i njegovo korištenje u Indiji, jednoj od galopirajućih ekonomskih sila na svijetu, i dalje je na niskoj razini. Zato ne čudi da su svjetski internetski giganti ujedinjeni i usmjereni ka istom cilju – povezivanju milijuna neumreženih Indijaca.

Indijcima je potrebno internetsko umrežavanje

Facebook je, primjerice, imao besplatnu platformu kao besplatna društvena mreža, doduše s ograničenom uslugom, sve dok takva incijativa nije bila osujećena od strane Glavnog regulatornog tijela za telekomunikacije u Indiji (TRAI). U međuvremenu, Microsoft je radio na tome kako dovesti jeftini širokopojasni internet do 500 tisuća sela u Indiji.

Međutim, Google je suočen s problemima koji dolaze iz drugog smjera. U prosincu 2015. godine, glavni izvršni direktor za indijski Google Sundar Pichai obznanio je ambiciozni plan vezan uz povezivanje željezničkih stanica preko bežične mreže kao i dovođenje interneta u ruralne dijelove Indije. Problem je, naime, u provedbi plana. Googleov glavni direktor za indijsko tržište Rajan Anandan zabrinut je oko pronalaženja poslovnih partnera za provođenje plana tako velikih razmjera.

Prema riječima glavnog direktora Rajana Anandana, Indija danas ima 350 milijuna internetskih korisnika. A cilj je milijarda Indijaca na internetu. Da bi se to ostvarilo, potrebne su dvije stvari: cijenom pristupačni uređaji i pristupačan način povezivanja. Internet treba biti dostuan i koristan i treba olakšati i obogatiti život svojih korisnika.

Googleov plan

Google u Indiji istovremeno je usmjeren na realizaciju svih dijelova plana. U smislu boljeg povezivanja Indijaca, Android softversku platformu za pametne telefone treba učiniti pristupačnom što većem broju korisnika. Jednako tako, treba osigurati i priuštive visokokvalitetne pametne telefone. Velik se ulog stavlja u bežičnu mrežu. Dosad je pokrenut besplatan brzi bežični pristup internetu na Glavnoj željezničkoj stanici u Mumbaiju.

Do kraja 2016. bit će pokriveno još 300 stanica, a za tri godine 400 stanica. Jednom kad tih 400 stanica bude u potpunosti pokriveno, to će značiti veliki napredak za 300 do 400 milijuna korisnika koji na svom putu prolaze kroz te stanice. Radi se, u suradnji s indijskom vladom, i na Googleovom projektu Loon – baloon based techology, koja se temelji na balonima i omogućuje brzu povezanost udaljenih i ruralnih dijelova po pristupačnim cijenama.

Prilagođenost indijskim potrebama

Internet treba učiniti korisnim osim što treba biti dostupan. U Indiji živi milijardu ljudi koji ne govore engleski jezik tečno. Na tržištu postoji Android tipkovnica na jedanaest različitih indijskih jezika. Postoji velika briga oko toga da svi proizvodi budu usklađeni na tim jezicima i zato se pridaje velika pozornost lokalnim jezicima. Veoma je bitno i da proizvodu budu prilagođeni radu pod određenim uvjetima, kao što su: niska propusnost, povezivanje i pristupačnost. Stoga su uklonjene YouTube i Google Maps aplikacije.

Indijski Google pozdravlja nove izazove, tako su dosad sudjelovali u nekim bitnim inicijativama. Radili su na pomoći ženama i njhovom online umrežavanju u suradnji s Tata Trustom, a projekt vezan uz bežično povezivanje željezničkih stanica provodi se u suradnji s RailTel-om. Glavni direktor indijskog Googlea Rajan Anandan naglašava da su odgovorno provođenje plana i kvalitetno poslovno partnerstvo jako biti za ostvarivanje postavljenih ciljeva. (Quartz / M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni