INDIA FEST 21

INDIA FEST 21

(Rad Jena Žiljak)

India Fest 21 naziv je izložbe koja se, povodom Dan Republke Indije (26.01.), priređuje u Europskom domu, Jurišićeva 1, do petka 5. veljače 2021. u 16 sati.

Ova izložba je samo nastavak plodne suradnje umjetnika Indije i Hrvatske započete na međunarodnom umjetničkom susretu Zagreb Clay Fest 16. Ona je nastavljena sudjelovanjem hrvatskog keramičara Hanibala Salvara na izložbi keramike A Journey of Transformation u 2017. u India Habitat Centre u New Delhiju.

U sklopu izložbe bit će održana i video prezentacija radova hrvatskih umjetnika keramike u Indiji.

Ovako bogata razmjena dovela je do jedne pozitivne i kreativno zanimljive sinergije djelovanja. To je i nadahnulo održavanje izložbe INDIA FEST 21 na kojoj izlažu vizualni umjetnici Soni Gupta Kiran, Kalyani N.  Basudeb Pal Majumdar, Mousumi Pal Majumdar i Sumati B&V iz Indije, te Hanibal Salvaro, Jana Žiljak Nada Žiljak i Vilko Žiljak iz Hrvatske.

Sva izložena djela hrvatskih umjetnika nadahnuta su znatnim kreativnim prožimanjem s Indijom i ustvari su primjer neuobičajene suradnje umjetnika koji se na neki način osjećaju kod kuće u obje kulture. Tako Jana Žiljak Gršić i Vilko Žiljak to iskazuju svom poznatim duo slikama u realnom spektru i infra crvenom. Nada Žiljak se inspirira indijskim plesačicama, a Hanibal Salvaro izlaže digitalne interpretacije mapa indijskih i hrvatskih toponima.

Uz slike hrvatskih toponima poznata pjesnikinja Kalyani N. pruža kraće poetske komentare, a uz indijske su haiku uradci, međunarodno priznatog hrvatskog pjesnika Gorana Gatalice.

Izložba INDIA FEST 21 je ustvari samo još jedan pokazatelj kako je Zagreb važno ishodište novih umjetničkih inicijativa na globalnoj razini.

Budući je dio izložbenog prostora Europskog doma oštećen u potresu, te s obzirom da su još na snazi restrikcije zbog pandemije koronavirusa, zainteresirane se moli da se za posjet izložbi prethodno najave u Europski dom na telefon: 01 4813 414 od 10 do 16 sati svaki dan osim subote i nedjelje do 5. veljače 2021., radi dogovora. (ZG-m)

Komentiraj

*