INA prikupila više od 3,5 tona otpadnog jestivog ulja koje će reciklirati

INA prikupila više od 3,5 tona otpadnog jestivog ulja koje će reciklirati

Iako je bio-razgradivo, ako završi u okolišu u većim količinama, otpadno jestivo ulje može onečistiti tlo i ugroziti rast bilja, a može ugroziti i životinjski svijet. Istovremeno, ono je korisna sirovina jer može upotrijebiti u proizvodnji bio dizela, sapuna, deterdženata i sintetskih guma

INA od lani svojim kupcima nudi novu „zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja. Pilot-projekt pokrenut je na odabranim maloprodajnim mjestima u središnjoj Hrvatskoj. Kupci i građani na njima su odložili više od tri i pol tone otpadnog jestivog ulja. Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto da završi u odvodu i okolišu, biti reciklirano, poručili su iz kompanije.

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su Varaždinci, više od 380 kilograma, slijede stanovnici zagrebačkog kvarta Trešnjevka s 340 predanih kilograma, a oko 300 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkim kvartovima Dugave i Maksimir. Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine s 250 prikupljenih kilograma, Koprivnice s 220 prikupljenih kilograma, te stanovnici zagrebačkog kvarta Vrapče s više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima. Kako bi građanima olakšala recikliranje INA je svojim kupcima u proteklih godinu dana podijelila više od 20 000 eko lijevaka.

Kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog ulja

U Hrvatskoj je svijest o važnosti prikupljanja, kao i mogućnostima odlaganja otpadnog jestivog ulja ograničena i nedovoljno razvijena. Ipak, rezultati koje je u prikupljanju otpadnog jestivog ulja ostvarila INA pokazuju da su građani zainteresirani za recikliranje. A ono je u hrvatskim kućanstvima, do sada, uglavnom završavala u odvodu iako mu tamo nije mjesto. Iako je bio-razgradivo, ako završi u okolišu u većim količinama, otpadno jestivo ulje, privremeno, može onečistiti tlo i ugroziti rast bilja, a u vodi može ugroziti i životinjski svijet jer se hvata na dlaku i perje. Istovremeno, riječ je i o korisnoj sirovini jer se reciklirano jestivo ulje može upotrijebiti u proizvodnji bio dizela, sapuna, deterdženata i sintetskih guma.

Unatoč tome, za razliku od restorana, kućanstva u Hrvatskoj, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje. Godišnje ona stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku. S Inom, njegovo recikliranje postaje lakše nego ikada. Dakle, više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo, opskrbiti se namirnicama ili jednostavno dok se vozite na posao. U Ini navode kako su velik interes za projekt pokazali i sami njihovi radnici pa je tako za njih kompanija omogućila i recikliranje otpadnog jestivog ulja na dvije lokacije, u Ininom krugu u Lovinčićevoj ulici u Zagrebu, te na lokaciji Rafinerije nafta Sisak.

Edukacija u školama i vrtićima

Kako bi to osvijestila kod djece i njihovih roditelja INA je u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom razdoblju održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima, a promociju projekta podržali su i članovi benda Opća opasnost. Uloženi napor tima u promociju projekta prepoznala je i struka. Kampanja Ine za ovaj projekt lani je ušla u finale za GrandPRix, strukovnu nagradu Hrvatske udruge odnosa s javnošću.

»Ovim društveno odgovornim projektom INA ide u korak i sa svjetskim industrijskim trendovima koji sve više koriste obnovljive izvore energije ili recikliranjem koriste energiju iz otpada te takvim ponašanjem dodatno doprinosi zaštiti okoliša. Njegovom uspješnom provedbom značajno se smanjuje ekološki problemi uzrokovani nepravilnim odlaganjem jestivog otpadnog ulja. Također, projekt doprinosi odvojenom sakupljanju posebnih kategorija otpada u Hrvatskoj. Time INA pomaže i pri ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine (NN 3/17), kojemu je jedan od ciljeva povećanje odvajanja i recikliranja odnosno oporabe otpada«, pojasnili su nam iz Ine. Naime, biogorivo proizvedeno iz otpada, a ne iz sirovina koje se koriste u ljudskoj ili životinjskoj prehrani, ima značajan doprinos u ispunjenju ciljeva EU Direktiva o promicanju obnovljivih goriva.

Zbog svih pozitivnih aspekata ovog projekta, ali i velikog interesa građana u dijelovima Hrvatske gdje se trenutačno ne može reciklirati otpadno jestivo ulje na maloprodajnim mjestima Ine, kompanija planira proširiti broj lokacija za prikupljanje. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni