Ina donirala 2,4 milijuna kuna HAZU i muzejima oštećenima u potresu

Ina donirala 2,4 milijuna kuna HAZU i muzejima oštećenima u potresu

„Već je i prije bilo govora da se krene u obnovu zgrade nakon 130 godina, ali je uvijek postojalo nešto važnije”, prokomentirao je ravnatelj MUO-a MIrosalv Gašparović. Dodao je da je Muzej nakon oštećenja dobio potporu i na svjetskom nivou te se nada da će se priječi s riječi na djela

Ivana Vranješ

U palači Hrvatske znanosti i umjetnosti danas je održana svečana dodjela donacije naftne komapanije Ine. Donacije za sanaciju šteta od potresa u iznosu od 800.000 kuna dobili su HAZU, Arheološki muzej i Muzej za umjetnost i obrt.

Kako je istaknuto potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka znatno je uništio i kulturnu baštinu grada te je Ina kao društveno odgovorna kompanija odlučila pomoći oštećenim znanstvenim i kulturnim ustanovama.

„Ina je hrvatska kompanija, prijatelj je i partner kulturi. U kriznim situacijama kad treba pomoći pomažemo, jer zajedno smo jači”, rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Na vrijednoj donaciji zahvalio je predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt. Spomeno je znatna oštećenja palače HAZU te potrebu za izradom konstruktivne studija kako bi se zaključilo što i koliko treba obnoviti.

“Ozbiljne su štete i popravak će dugo trajati. Što se tiče poći države i Grada, još direktno nismo ništa čuli, čekaju se EU fondovi. Važno je da i Zagreb dobije nešto od te pomoći, kao što je dobio nakon potresa 1880. godine. Svi gradovi nakon potresa procvatu – primjer je Skoplje nakon potresa 1963. godine, kao i Banja Luka 1969. godine. Stoga je ovaj potres dobra prilika i za Zagreb da skoči u treću modernizaciju i riješi svoje probleme”, istaknuo je Neidhardt.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović je također rekao da je Muzej pretrpio ozbiljnu štetu, a donacija je značajna jer će ubrzati cjelovitu obnovu.

„Već je i prije bilo govora da se krene u obnovu zgrade nakon 130 godina, ali je uvijek postojalo nešto važnije”, prokomentirao je Gašparović. Dodao je da je Muzej nakon oštećenja dobio potporu i na svjetskom nivou te se nada da će se priječi s riječi na djela.

„Ono što je napravila Ina bilo je i za očekivati od ove kompanije. Sve kulturno umjetničke institucije su gradske i državne i bez Grada i države se ništa ne će moći napraviti”, rekao je za ZG-magazin ravnatelj Gašparović. Naglasio je kako očekuje da će Grad Zagreb i država pomoći ne samo Muzeju za umjetnost i obrt , nego svim kulturnim institucijama oštećenim u potresu. Očekuje da Muzej od jeseni krene s dijelom svog programa.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić je rekao da je sanacija njihovog objekta počela odmah nakon potresa.

„Morali smo sanirati dijelove koji su neposredno ugrožavali opstojnost muzeja i boravak djelatnika u zgradi. Čitav interijer zgrade je stradao i morat će se obnoviti dok statika zgrade nije u većoj mjeri ugrožena. Do kraja godine planiramo otvoriti jedan dio Muzeja za posjetitelje, dok će se neki dijelovi obnavljati i godinu-dvije. No dobro je sa svojim aktivnostima postojimo virtualno, a za ljubitelje arheologije smo dostupni i u drugim muzejskim prostorima“, rekao je za ZG-magazin Mihelić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni