Imunološki zavod (ne)može biti kao onaj stari

Imunološki zavod (ne)može biti kao onaj stari

Propušteno je 30 godina mukotrpnog rada. Ne da se stajalo na mjestu, što u svijetu koji se razvija nevjerojatno brzo, gdje se gotovo dnevno udvostručuju nove informacije i znanja, smatra zaostajanjem, kod nas se išlo natrag

dr. sc. Viktor Simončič

Vlast zasnovana na strahu nije sigurna; strah se povremeno pretvara u mržnju. (William Shakespeare)

Viktor Simončič

Na ovim prostorima je za sve dobro učinjeno zaslužan samo prvi. Nema nastupa ministra koji neće reći da je za to nešto zaslužan premijer osobno. Njegova mudrost i odlučnost. U državama gdje je predsjednik iznad premijera, premijer se zahvaljuje predsjedniku za mudre odluke.

Vrijedi to i na nižim razinama vlasti. Idolopoklonstvo kao alat za održanje na vlasti, idolopoklonstvo kao alat za zauzimanje lukrativnih javnih radnih mjesta. Prvi je ovisnima učinio one kojima je podijelio sinekure, a sinekuristi za održavanje sinekura podržavaju prvoga. Svaka pobuna protiv prvoga, svako drugačije mišljenje, znači da drugačijemišljnika nema više.

Ne bih želio ispasti nešto što nisam. Nitko nije imun da barem neki put nije morao učiniti nešto protiv svoje savjesti, uvjerenja, ali za sebe znam, da i kada sam morao tako nešto učiniti nisam činio fintu kako u tome uživam.

Mudrost onih na vrhu podanički prate mediji, posebno mediji čije urednike i novinare plaćamo mi, pa većina naroda stvarno vjeruje da bez dobrote čelnika mi ne bi imali ništa. Pratim medije i zapadnije. Tamo nemaju genijalce kao mi. Tamo se u informativnim emisijama neka gospođa Merkel spominje samo tu i tamo. Medijima ne pada na pamet da se nju i njoj slične hvali za posao kojeg moraju raditi.

Tko je za zašto kriv a tko zaslužan?

Nedavno sam čuo kako je mudrost gradonačelnika sačuvala zavod „Dr. Andrija Štampar“. Da nije bilo gradonačelnika ne bi više imali niti „Andriju Štampara“. To što nemamo više pravog Imunološkog zavoda, nekada perjanice proizvodnje cjepiva na svjetskoj razini, kriv je netko drugi. Ni gradonačelnik, ni premijer ni predsjednik. Za takve očite propuste krivnja je na vanzemaljcima, ali i na onim vlastima od prije, koje su eto napravile tako dobar Imunološki zavoda, a nisu predvidjeli obrambenu vakcinu protiv uhljebitisa. Kakva je Imunološki bio snaga, najbolje potvrđuje činjenica da ga nemilosrdno čerečenje kroz 30 godina i još nije dotučen do kraja. Danas se koristi samo u populističke svrhe, pa svatko tko god se u idolopokloničkoj karijeri popne dalje od mjesta upravitelja zgrade, ima potrebu reći nešto u stilu kako Imunološki treba sačuvati, kako ga treba postaviti na noge.

Sam Bog zna kako bih to želio, ali nema šanse. Imunološki zavod nikada više neće biti što je bio. Propušteno je 30 godina mukotrpnog rada. Ne da se stajalo na mjestu, što u svijetu koji se razvija nevjerojatno brzo, gdje se gotovo dnevno udvostručuju nove informacije i znanja, smatra zaostajanjem, kod nas se išlo natrag. Ne mogu opisati koliko se razlikuje istraživanje na području cjepiva od prije 30 godina i danas, ali vjerojatno ništa manje od drugih djelatnosti. Prije 30 godina gotovo nije bilo interneta, mobilni telefoni i mala računala su spadala u raritete, društvene mreže nisu postajale čak niti kao ideje.

Pod kojim uvjetima bi Imunološki ipak mogao postati ono što je bio? Vlada bi morala donijeti povijesnu odluku oko financiranja Imunološkog. Godišnje desetine milijuna eura. Morala bi osigurati da se vrate Đikići, Radmani, Rudani, uključe Markotićke… Morali bi imati strpljenja, kako bi nakon 20 – 30 godina Imunološki možda opet postao ono što je bio. S velikim MOŽDA?

I to bi nekako išlo, ali Vlada bi se morala odreći imenovanja direktora i članova uprave, što je gotovo nemoguća misija. Kako je kod imenovanja važan kriterij idolopoklonstvo, a toga se ne može odreći prvi. Primjer je zadnje imenovanje uprave Ine. Zamišljam kako bi vladajući i za novi uzlet Imunološkog izabrali neku XY i unaprijed podrezali krila Đikićima, Radmanima, Rudanima,…

Kad vlade služe svima, staje i odljev mozgova

Razmišljajući zašto nam nedostaje ljudski kapital, prisjetio sam se izjave, tadašnje direktorice MMF-a sadašnje direktorice Centralne europske banke Christine Lagarde, koju je vezano na stanje u Hrvatskoj izrekla u Dubrovniku u ljeto 2017.: »Kad vlade služe svima, a ne samo odabranima, staje i odljev mozgova. Odavno je prepoznato koliko dobro upravljanje pridonosi održivom i uključivom rastu. Dobro upravljanje ne utječe samo na veličinu agregatnog “ekonomskog kolača” nego, što je važnije, o njemu ovisi kako će se taj kolač dijeliti unutar društva.

Učinkovite institucije tu su da stvore kontrolu i ravnotežu te promiču pravednije korištenje javnih resursa i vladinih usluga. Dobrim se upravljanjem može smanjiti nezadovoljstvo i nepovjerenje građana, utjecati na odbacivanje privilegija i neetičnog ponašanja, što su sve korijeni za stvaranje nejednakosti. Drugi važan razlog zašto je važno tražiti jačanje institucija i upravljanja, posebno u ovoj regiji, jest u tome što snažne institucije i dobre prakse mogu pomoći u zaustavljanju odljeva mozgova i nestašici stručnih kadrova.

Postoje dokazi da su visoko kvalificirani ljudi, koji mogu izabrati emigraciju, osjetljiviji na to kako se upravlja. Politika će uvijek biti dio života u demokracijama, ali primjeri pokazuju da bolje upravljanje može dovesti do većeg životnog standarda za sve sastavnice društva, što bi trebao biti dobar poticaj političkim vođama. Također, zadatak je političara da povećavaju transparentnost, polažu račune javnosti, osnažuju građane da se bore i osiguraju da vlade služe svima, a ne samo nekolicini odabranih«: https://zg-magazin.com.hr/odljev-mozgova-raste-kad-vlada-ne-sluzi-svima/.

Završavam poučak. Na TV vijest kako je državna inspekcija zatvorila lokal koji je po svim pravilima struke i preporuci ministarstva turizma isporučivao hranu. Navodno nije imao prilagođenu dozvolu za stol. Mene ne čudi način rada glavnog državnog inspektora, gospodina Andrije Mikulića. Mislim da on ne razumije rad inspekcije u demokraciji, a kamo li u izvanrednim situacijama. Upozoravao sam ga da njegov inspektor okoliša ne poznaje niti zakone niti struku. Nije odgovorio i dozvolio je da se uludo potroše stotine tisuća javnih sredstava.

Pametna gospođa Lagarde. I tko još da uz ovakve vjeruje da se može podići Imunološki? Pametnima dovoljno.

Nema pomoći za HTV. Upozoravani su u nekoliko navrata kako među nama ima i gluhih, koji prate TV čitajući s usana. Čemu maske? Da se dobije na dramatičnosti? Skinite maske, dovoljno nam je dramatično.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni