Imunološki zavod ne smije propasti!

Imunološki zavod ne smije propasti!

„Kada dođu problemi u sektorima koji su od posebnog interesa države, a tu spada i Imunološki zavod, tada se ne bi smjelo dozvoliti da se ti problemi i dugovanja povećavaju jer je to put u propast i likvidaciju“, zaključio je  čelnik Sindikata EKN-a Ivam Tomac

Tomac vjeruje da će se uvozni pripravci plaćati puno više i to po cijeni od čak 75 milijuna kuna. „Mi ćemo ovako izgubiti profitabilnu proizvodnju i po daleko većoj cijeni ćemo plaćati uvoz krvnih pripravaka.

Valentina Vukoje

Stečaj Imunološkog zavoda otvoren je 20. prosinca 2013. godine  na zahtjev direktora Imunološkog zavoda, Davorina Gajnika, koji je podnesen 28. kolovoza 2013. godine.  Temeljem zakona o stečaju imenovana je stečajna upraviteljica Branka Malbašić. Ona je došla u Imunološki zavod tek prije dva dana s obzirom da su radnici Imunološkog zavoda koristili kolektivni godišnji odmor. Malbašić je jučer pozvala sve radnike zavoda na razgovor, na kojem im je pojasnila svoje ovlasti kao i njihova prava za vrijeme stečajnog postupka. Malbašić nije željela komentirati situaciju u Imunološkom zavodu s obzirom da je tek nedavno došla u zavod. U kratkom razgovoru nam je pojasnila kako se se trenutačno pripremaju dokumenti stečajnih vjerovnika i njihova potraživanja prema zavodu za ispitno ročište, koje će se održati 13. veljače 2013. godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Uprave po stranačkom ključu

O stečaju Imunološkog zavoda razgovarali smo s predsjednikom Samostalnog sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Ivanom Tomcem, koji je istaknuo kako su se problemi Zavoda nakupljali već 20-ak godina, a glavni su krivci sve dosadašnje vlade koje su za čelne ljude u Imunološkom zavodu postavljale stranačke osobe.

Davorin Gajnik
Davorin Gajnik

„Imunološki zavod se privatizirao 1993. godine i od tada nastaju problemi.  Kako su se mijenjale stranke na vlasti u Hrvatskoj, tako su se mijenjale i uprave ovog zavoda. No, sve se počelo ubrzano urušavati kada je Agencija za lijekove i medicinske proizvode 31. srpnja 2013. godine donijela rješenje kojim se Imunološkom zavodu uskraćuje davanje proizvodne dozvole za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla. Već 1. kolovoza 2013. godine ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je organizirao sastanak čelnika Imunološkog zavoda, sindikalnih predstavnika te ministara Rajka Ostojića, Ivana Vrdoljaka, Slavka Linića, Milanke Opačić i Branka Grčića. Na tom je sastanku, direktor Imunološkog zavoda Davorin Gajnik, dobio nalog da pronađe odgovarajući prostor za preseljenje proizvodnje pogona zavoda. On je nakon toga predložio program restrukturiranja za sve djelatnosti te je pronašao i odgovarajući prostor, no financijska sredstva se nisu osigurala. Ministarstvo gospodarstva je obećalo da će do 20. prosinca 2013. godine dostaviti cjeloviti program restrukturiranja Imunološkog zavoda. No, to obećanje nije ostvareno, a Trgovački sud je otvorio stečaj. U međuvremenu direktor Gajnik je naveo kako je pronašao prerađivača krvne plazme te je zbog toga podnio žalbu Trgovačkom sudu u Zagrebu 31. prosinca 2013. godine u kojoj je tražio obustavu stečajnog postupka“, pojasnio je Tomac.

On smatra kako je žalba prekasno podnesena jer je stečaj otvoren već 20. prosinca prošle godine. Žalbu na stečajni postupak će riješavati Visoki trgovački sud, koji se na nju mora očitovati u roku od 60 dana. „Ukoliko sud prihvati žalbu, sve će se vratiti na početak, a ako ne prihvati, sve ostaje po starom. Najveći vjerovnik u stečajnom postupku je Vlada RH koja svojim odlukama može omogućiti nastavak rada zavoda ili ga može zadržati u stečaju“, uvjeren je Tomac. On nam je pojasnio da se direktor  Gajnik zaista potrudio u borbi da očuva proizvodnju ovog zavoda, no nije bilo sluha vladajućih za to. „Tijekom 18 godina koliko se bavim ovim poslom, moram priznati da je Gajnik prvi direktor u Hrvatskoj koji je podnio zahtjev za stečaj prije nego što je sve propalo. Obično to direktori naprave kada bude prekasno“, požalio se Tomac.

Imunološki zavod u interesu Hrvatske

Ivan Tomac
Ivan Tomac

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je do nedavno sve pripravke od krvnih derivata kupovao od Imunološkog zavoda po cijeni od oko 25 milijuna kuna i to je zadovoljavalo hrvatske potrebe. Tomac vjeruje da će se uvozni pripravci plaćati puno više i to po cijeni od čak 75 milijuna kuna. „Mi ćemo ovako izgubiti profitabilnu proizvodnju i po daleko većoj cijeni ćemo plaćati uvoz krvnih pripravaka. Ovako će biti dovedeno u pitanje i dobrovoljno davanje krvi  koje je kod nas rašireno. Hrvati rado daju svoju krv, ali mislim da vole znati gdje ta krv odlazi “, upozorava sindikalni čelnik.

„Imunološki zavod kao tvrtka od posebnog državnog interesa je osuđena ili na likvidaciju ili na nastavak proizvodnje. Većinski vlasnik ovog zavoda je Vlada Republike Hrvatske i ona nije osigurala uvjete za preseljenje pogona zavoda, kao niti program restrukturiranja. Cijelo vrijeme svog mandata Vlada pokušava progurati tezu kako država nije dobar vlasnik, no ovim potezom pokazuje kako nije odgovoran vlasnik. Kada dođu problemi u sektorima koji su od posebnog interesa države, a tu spada i Imunološki zavod, tada se ne bi smjelo dozvoliti da se ti problemi  povećaju kao i dugovanja jer je to put u propast i likvidaciju“, siguran je Tomac.

200 zaposlenika ipak ostaje raditi

Otvaranjem stečajnog postupka radnici Imunološkog zavoda nisu ostali bez posla, trenutačno su u procesu otkaznog roka, koji po zakonu o stečajnom postupku traje 30 dana. Za to vrijeme radnici će dobivati punu plaću i otpremnine utvrđene kolektivnim ugovorom. Njihovi otkazi ugovora o radu ističu 8. veljače 2014. godine. Nakon toga, stečajna upraviteljica će vidjeti odluku Trgovačkog suda na ispitnom ročištu, koji je zakazan za 13. veljače 2014. godine. „Ukoliko se dozvoli daljnja proizvodnja ona može pozvati dio radnika ili sve njih, ovisno o potrebi, da se vrate na posao. S tim će se radnicima sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme. Sve će ovisiti o potraživanjima stečajnih vjerovnika. Nadamo se da sud neće donijeti odluku o likvidaciji tvrtke te da će država pronaći strateškog partnera ili osigurati sredstva za nastavak rada Imunološkog zavoda“, zaključio je Tomac.

 

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni