Imunološki zavod: Bandić ponudio „pojas za spašavanje“

Imunološki zavod: Bandić ponudio „pojas za spašavanje“

Bandić je najavio kako će se u Grad Zagreb uključiti u spas Imunološkog zavoda, ukoliko Vlada Republike Hrvatske digne ruke od zavoda. „Grad Zagreb će poduzeti sve da spasi taj zavod i zaposlenike. Taj se zavod ne smije ugasiti. Grad Zagreb ima dovoljno snage, sredstava i načina da priskoči ljudima u pomoć“, objasnio je Bandić.

Nakon što je 20. prosinca 2013. godine odlukom Trgovačkog suda u Zagrebu otvoren stečaj Imunološkog zavoda, a oko 200-tinjak zaposlenika tog zavoda je u procesu otkaznog roka, Zavod je i dalje u žarištu interesa javnosti. Za ulaganje u ovaj zavod prvo je svoj interes pokazala tvrtka Jadran-Galenski laboratorij (JGL). Ivo Usmiani, direktor te tvrtke je izjavio kako je JGL zainteresiran da postane strateški partner Imunološkog zavoda. Usmiani je rekao kako bi zavod i njegovi zaposlenici mogli nastaviti s radom ukoliko bi se uložila sredstva u razvoj novih tehnologija, GMP pogona i proizvoda kao što su cjepiva protiv parotitisa.

Ministarstvo gospodarstva očekuje da će Visoki trgovački sud prekinuti stečajni postupak nad Imunološkim zavodom jer nisu stečeni uvjeti za pokretanje tog postupka

Grad spreman investirati 15 milijuna eura

Gostujući 10. siječnja u emisiji Dnevni red na 24 sata TV, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio kako će se u Grad Zagreb uključiti u spas Imunološkog zavoda, ukoliko Vlada Republike Hrvatske digne ruke od Zavoda. „Grad Zagreb će poduzeti sve da spasi taj zavod i zaposlenike. Taj se zavod ne smije ugasiti. Grad Zagreb ima dovoljno snage, sredstava i načina da priskoči ljudima u pomoć“, objasnio je Bandić. Najavio je kako je Grad Zagreb spreman investirati 10 do 15 milijuna eura u zavod kako bi on postao visoko profitabilna tvrtka.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo gospodarstva koje je priopćilo kako očekuje da će Visoki trgovački sud prekinuti stečajni postupak nad Imunološkim zavodom jer nisu stečeni uvjeti za pokretanje tog postupka. Istaknuli su kako Nadzorni odbor Imunološkog zavoda nije bio obaviješten o pokretanju stečajnog postupka.

“Loptanje” Gajnik – Vrdoljak

gajnik_davorin2
Davorin Gajnik

 

Upravo su ti navodi Ministarstva gospodarstva potaknuli sada već bivšeg direktora Imunološkog zavoda, Davorina Gajnika da prekine medijsku šutnju i odgovori na prozivke iz navedenog ministarstva. Gajnik je 12. siječnja 2014. godine izjavio za RTL Danas kako je slao e-mailove ministru Vrdoljaku, još petorici ministara te članovima Nadzornog odbora zavoda o planovima i stečaju. „Nadzorni odbor je 27. srpnja 2013. godine bio obaviješten da nam prijeti oduzimanje proizvodne dozvole te da će se stvoriti uvjeti za stečaj“, izjavio je Gajnik, te dodao kako su svi sve znali te da je istina samo jedna.

Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak

Istoga dana prozvani ministar Vrdoljak, gostujući u Dnevniku Nove TV, prebacio je krivnju na prošle uprave i vlast zbog dugogodišnje nebrige, trošenja, neinvestiranja i zaduživanja zavoda što je uzrokovalo gubitak licence za  proizvodnju lijekova iz ljudske krvi ili ljudske plazme i seruma životinjskog podrijetla. Na prozivke bivšeg direktora Zavoda Gajnika kako je sve znao, Vrdoljak je odgovorio kako se trudio da spasi Zavod.

„Trgovački sud je bio brži“

„Ako sam se pravio grbav da nisam mogao naći 200 milijuna kuna, nisam ih mogao naći, ali smo napravili dubinsko snimanje i krenuli u potragu za strateškim partnerom, koji je preuzeo 20. prosinca Državni ured za upravljanje državnom imovinom i oni su trebali završiti proces restrukturiranja s ulaskom strateškog partnera, kako bi proizvodnju i zaposlenost zadržali u Hrvatskoj. Trgovački sud je bio vrlo ažuran, a mogao je još izdržati mjesec, dva dana. Meni je bio cilj da izdržimo do trećeg mjeseca i da izbjegnemo stečaj, da država dijelom vlasništva ostane u tvrtkama koje bi se osnovale. To je bila konačna ideja koju smo u devetom mjesecu donijeli. Nažalost, Trgovački sud je bio brži i proglasio stečaj. Mislim da bi dva mjeseca pomoglo da strateški partner uđe. Svakako je bio nužan zbog novog, svježeg kapitala kojeg danas država nema, zbog neinvestiranja, zbog dugova i zbog svega što se dogodilo u povijesti Imunološkog zavoda. To je bio cilj, ali nismo stigli u dva mjeseca“, zaključio je Vrdoljak.

V. Vukoje

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni