IMPRESUM

Urednik portala:

Boris Jagačić, dipl. nov.

Kultura:

Miroslav Pelikan

Komentatori i kolumnisti:

Igor Čatić – doktorirao na Technische Hochschule, Institut für Kunststoffverarbeitung u Aachenu (1972.). Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu bio je redoviti profesor od 1986., a predavao je kolegije iz područja proizvodnje plastičnih i gumenih tvorevina. Umirovljen je 2006. Član osnivač Društva plastičara i gumaraca i jedan od pokretača časopisa Polimeri. Povremeno se bavi i proučavanjem društvenih te humanističkih problema. Dobitnik Nagrade »Nikola Tesla«, Godišnje državne nagrade za promidžbu znanosti te Državne nagrade za znanost za životno djelo. Godine 1998. primio je nagradu Američkog društva plastičara kao najbolji nastavnik te godine u svijetu. Od 2015. je prvi prof. emeritus izabran na prijedlog Rektora Sveučilišta u Zagrebu. 

 

Žarko Delač – rođen u Varaždinu, osnovnu školu završio u Skradu, opću srednju u Delnicama, a MIOC i ETF u Zagrebu. Dugogodišnji košarkaš, srednjoškolski profesor, umirovljeni pukovnik i nositelj dva odlikovanja i tri medalje. Bivši zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dugogodišnji predsjednik društva Goranin Zagreb, voditelj projekta Ponos domovine i upravitelj Zadruge branitelja Studium. Oženjen i otac petero djece.

 

Nenad Raos – rođen 1951. u Zagrebu, umirovljeni je kemičar, znanstveni savjetnik. Uz znanstvene i stručne radove napisao je stotine znanstveno-popularnih članaka za časopise Prirodu, Čovjek i svemir, Modru lastu, ABC tehnike te portal BUG online. Autor je i 13 znanstveno-popularnih knjiga te sedam izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Piše redovite komentare za časopis Kemija u industriji, u kojem je urednik rubrike »Kemija u nastavi«.

 

Viktor Simončič – rođen je u Ljubljani 1948. godine. Maturirao je 1966. godine u Gimnaziji Vladimira Majdera u Sisku, 1970. godine diplomirao je na Tehnološkom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu, Odjelu za naftu i petrokemiju u Sisku, a doktorirao 1976. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva, Sveucilišta u Karlsruheu u Njemačkoj. Profesionalno se bavi zaštitom okoliša od kraja sedamdesetih. Za sebe će reći da o njemu najbolje govore tekstovi iz rubrike »Viktorov poučak« koje objavljujemo svaki tjedan.  

 

Saša Zavrtnik – rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje maturiravši kao kemijski tehničar. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je diplomirao stekavši naziv doktora veterinarske medicine. Studirao je i teologiju te mu je Trinitiy Graduate School of Apologetics and Theology dodijelio diplomu magistra teologije. Autor je knjiga U početku bijaše Život i Stvoriteljeva ostavština te više znanstvenih, stručnih i popularnih članaka. Područja posebnog interesa su mu pitanja podrijetla života i njegove svrhovitosti, odnos znanosti i vjere, biblijski zapis, odnos ljudi i prirode te bioetika.

 

“Novosti iz Plastičarskog kutka”

– izvršna urednica: mr. sc. Gordana Barić
– zamjenica izv. ur.: mr. sc. Maja Rujnić Havstad

Izdavač:

Udruga “ZG”

Arhiva portala ZG-magazin na HAW-u (Hrvatskom arhivu weba)

https://haw.nsk.hr/publikacija/4697/zg-magazin