“Imamo većih problema od toga kako će se jedan trg zvati”

“Imamo većih problema od toga kako će se jedan trg zvati”

Nasuprot ulaza u Starogradsku vijećnicu u četvrtak je, prije sjednice Gradske skupštine održano okupljanje nezadovoljnih građana povodom najavljene promjene imena Trga maršala Tita. Novinarima se obratio Matej Mišić iz Foruma mladih SDP-a.

»Jasno poručujemo kako mi to nećemo dopustiti, pogotovo danas kada se konstituira Gradska skupština, kada bismo trebali razgovarati o ozbiljnim problemima u Zagrebu«, rekao je Mišić koji je podsjetio na problem zbrinjavanja otpada i Jakuševac te ustvrdio da djeca u vrtićima posljednjih mjeseci jedu nekvalitetnu, jeftinu hranu. Umjesto o tome, mi danas raspravljamo kako će se jedan trg zvati, ustvrdio je.

»Tome treba reći dosta. I Forum mladih i SDP se bore za to da se u Zagrebu bavimo ozbiljnim temama kako bismo građanima našega grada omogućili bolji i kvalitetniji život. Nažalost, nekima drugima, na čelu s gradonačelnikom Bandićem, HDZ-om, i listom Brune Esih je cilj da razgovaramo o ideološkim temama. Imaju ovdje nekoliko metara dalje gdje o tome raspravljaju svakodnevno (Sabor RH, op. a.), ali mi ne želimo dopustiti da se to prelije u zuagrebačku Gradsku skupštinu, zaključio je.

Novinarima i gradskim zastupnicima aktivisti Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH dijelili su letke s naslovom »Razmislite, pa tek onda odlučite!«

U letku se navodi oduka o promijeni imena jednoga trga u glavnome gradu znači radikalni i definitivni otklon od političke platforme zapisane u Ustavu RH ili njezino reafirmiranje.

»Činjenica da jedan trg u Zagrebu nosi ime maršala Tita govori o tome da i Zagreb (ali i Hrvatska) priznaju značenje antifašističkog otpora u vrijeme Drugoga svjetskog rata«, navodi se u letku u kojem se zaključuje kako nasilno ukidanje imena trga znači da se Hrvatska pune 72 godine nakon završetka Drugoga svjetskog rata iz tabora pobjednika seli u tabor onih koji su rat izgubili. »Jer, ne može se negirati Tita i biti antifašist«.

Jagoda Milidrag Šmid, kći zagrebačke ilegalke i preživjelog logoraša nacističkog koncentracionog logora skupštinarima je dijelila pismo u kojem je ustvrdila kako je Trga maršala Tita danas simbol, ali i rijetko preostalo sjećanje na nepokorenu mladost Zagreba u vrijeme ustaške strahovlade.

»Prethodnih su godina sustavno razbijane ploče i izbrisani nazivi ulica koje su čuvale to sjećanje. Pitam vas: što je nečasno u sudbinama Anke Butorac, Ljubice Gerovac, Nade Dimić, Josipa Kraša, Ive Lole Ribara, Rade Končara, braće Kavurić…?«

Milidrag Šmid nastavlja kako danas Trg maršala Tita simbolično čuva to sjećanje na njih i tisuće mučenih, deportiranih i ubijenih Zagrepčana.

»Apeliram na vas kao na pojedince, ljude, da ne dozvolite poraz ljudskosti zbog vlastodržačko-materijalnih probitaka i banalnih interesa. Jer, nemojmo se lagati: promjena naziva Trga maršala Tita samo je paravan koji, bez obzira na sve izrečeno, skriva stvarnu namjeru reartikulacije ideja i ideologije ustaštva«, zaključila je.

Pismo je odbila uzeti politička tajnica i direktorica HSLS-a Dorica Nikolić i potpredsjednik Gradske organizacije Stranke rada i solidarnosti i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić.

Spomenimo da je u srijedu navečer netko skinuo jednu ploču s nazivom »Trga maršala TIta« te ju bacio u smeće. Radi se o ploči koja se nalazila na istočnoj strani Trga maršala Tita, na zgradi uz Zeleni val.  (B. J./ M. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni