“Imamo korumpiranu Hrvatsku s dvjestotinjak bogatih obitelji, kako je Tuđman i zamislio”

“Imamo korumpiranu Hrvatsku s dvjestotinjak bogatih obitelji, kako je Tuđman i zamislio”

Otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu kritizirala je i Gordana Pasanec iz Nove ljevice. Naglasila je kako se Tuđmanu otkriva spomenik u Ulici grada Vukovara, a Vukovar je žrtvovan. „Ako bi netko trebao imati spomenik na ovom mjestu, onda je to Siniša Glavašević“, istaknula je Pasanec

Uoči otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u ponedjeljak je, kraj Sveučilište livade održan prosvjed pod nazivom “S druge strane”. U prosvjedu su sudjelovali Inicijativa mladih za ljudska prava, Nova ljevica, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija, udruga Pozitiva i drugi čiji aktivisti smatraju da Tuđman ne zaslužuje spomenik.

Dvadesetak prosvjednika nosilo je transparente s natpisima: “Današnja Hrvatska – najvjerniji Tuđmanov spomenik” te Tuđmanovim citatom “Neću dozvoliti oporbenu situaciju”, čime su, kako kažu, htjeli podsjetiti na negativne aspekte Tuđmanove politike.

„Ovdje smo simbolično. Želimo pokazati da postoji i ona druga strana koja smatra da imamo Hrvatsku kakvu je utemeljio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a to je da imamo Hrvatsku u kojoj se ne poštuju ljudska prava. Imamo Hrvatsku koja je korumpirana, kakvu je on zamislio s dvjestotinjak bogatih obitelji, Hrvatsku koja sve više širi mržnju prema drugima i drugačijima“, istaknula je Rada Borić iz Nove ljevice, inače zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Smatra da spomenikom Tuđmanu gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podiže zapravo spomenik samome sebi.

„Bojim se da Bandić osim fontana želi u nasljeđe ostaviti spomenik, budući da je maknuo jedan trg pa sad da podigne jedan spomenik“, rekla je novinarima Borić.

Otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu kritizirala je i Gordana Pasanec iz Nove ljevice. Naglasila je kako se Tuđmanu otkriva spomenik u Ulici grada Vukovara, a Vukovar je žrtvovan.

„Ako bi netko trebao imati spomenik na ovom mjestu, onda je to Siniša Glavašević kojeg se zanemaruje ili bi trebao biti spomenik poginulih u Vukovaru“, istaknula je Pasanec.

Nada Beroš iz Nove ljevice smatra da se Hrvatska treba razvijati u drugom smjeru. „Današnja Hrvatska je najvjerniji spomenik Tuđmanu kao što piše na transparentu. To je ironično rečeno. Odljev mozgova, neplaćeni rad, urušavanje svih oblika rada i radništva, posljedice privatizacije, korupcija, sve je to zasađeno još u vrijeme života prvog hrvatskog predsjednika“, ustvrdila je Beroš.

 Ivana Vranješ