Imamo bogatu prirodu pa možemo imati i takvu prehranu

Imamo bogatu prirodu pa možemo imati i takvu prehranu

„U Bosni su me vrhunski travari naučili raditi s biljem, a u Indiji, Kini i Tibetu upoznao sam sve čari himalajske kuhinje. Inspiriran njihovim životom krenuo sam u to da se prehranjujem onime što nađem. Tako sam živio deset godina i neopisivi moment povezivanja s prirodom rezultiralo je time da to želim i drugima priuštiti“, objašnjava nam Rudan put do ideje otvaranja restorana

Hrvatsku čine neopisivo bogata priroda i pozicija gdje se može jesti ukusna, zdrava i divlja hrana. Vrlo rijetko u modernom svijetu možemo pronaći čisto more i rijeke te nezagađeno bilje što nas čini jednim od bogatijih društva na svijetu.

Takvu ogromnu prednost, ali i potrebu za promjenom načina života prepoznao je Anton Rudan, poznati „lovac na samoniklo bolje“, organizator brojnih radionica i serijala o zdravoj prehrani te vlasnik restorana Šumski kuhar u centru Zagreba.

Namirnice nabavljaju od malih ekoloških OPG-ova, a bilje beru žene koje su bile nezaposlene, a sada su jedne od rijetkih koje imaju certifikat za branje samoniklog bilja

Radi se o vegeterijasnkom i veganskom restoranu brze hrane koji u ponudi ima jela i pića od konoplje i samoniklog bilja, odnosno o jedinstvenoj ponudi u cijeloj Europi.

„Samoniklo bilje nije rukom taknuto pa je njegova energija vrhunska i čista iz prirode, a u organizmu potiče otpornost. Male količine mogu biti djelotvorne kod izlječenja, a pogotovo kod preventive“, kazao nam je Rudan.

sumski-kuhar1

Interijer “Šumskog kuhara”

Burgeri od konoplje

Pozitivna svojstva konoplje u zadnjih su se nekoliko godina prepoznala a danas se kao prehrambena namirnica nalazi u obliku brašna, sjemenki, mlijeka, sira, tjestenine…

„Burgeri od konoplje su naš najprodavaniji proizvod i pokazalo se ih ljudi vole. S druge strane, energijski su bogati, a za one koji imaju zdravstvenih problema industrijska konoplja pokazala se kao izvrsna za čišćenje toksina i nadomještanje energije“.

Šumska plata

Šumska plata

U restoranu imaju tri linije hrane. Ponudu brze hrane (eng. fast food) sačinjavaju spomenuti burger, zatim kebab, falafeli te ražnjići i ćevapčići. Sirovu hranu (eng. raw food) čine divlje salate, ovisno o sezoni, a trenutno je najpopularnija ona s keljem i medvjeđim lukom. Treća linija su šumske plate koje objedinjuju nekoliko okusa, a čine ju grahorice, mahunarke, žitarice i samoniklo listano povrće poput kostriša, medvjeđeg luka, maslačka ili koprive. Tu su još naravno i svježe cijeđeni sokovi od gljiva, breze i ostalih biljaka, kupinovo vino, mlijeko od konoplje, ekološke kave i specifični slatkiši poput sirovih torti.

Traženo je i ekološko pivo od konoplje njemačkog proizvođača, no ono će se uskoro prestati prodavati u Hrvatskoj, jer zakoni ne dopuštaju proizvode koji na etiketi imaju sliku konoplje, iako se ono neometano prodaje u ostalim europskim zemljama.

Iskusni kuhari

Namirnice nabavljaju od malih ekoloških OPG-ova, a bilje beru žene koje su bile nezaposlene, a sada su jedne od rijetkih koje imaju certifikat za branje samoniklog bilja. Kuhari su iskusni Neven Milić i Nina Novarino, a zajedno s vlasnikom kreiraju inovativne recepte pa im je u ponudi stalno nešto novo i drugačije.

Divlja salata

Divlja salata

„U Bosni su me vrhunski travari naučili raditi s biljem, a u Indiji, Kini i Tibetu upoznao sam sve čari himalajske kuhinje. Inspiriran njihovim životom krenuo sam u to da se prehranjujem onime što nađem. Tako sam živio deset godina i neopisivi moment povezivanja s prirodom rezultiralo je time da to želim i drugima priuštiti“, objašnjava nam Rudan put do ideje otvaranja restorana.

Postavlja se pitanje zašto do sada nismo imali prehranu ili restoran na temelju takvog bilja s obzirom da se radi o najjeftinijoj, zdravoj i dostupnoj hrani. „Mislim da su takva jela bila prisutna, ali među siromašnijem slojem stanovništva i u vrijeme rata“, navodi naš sugovornik.

Zdrava prehrana se „milom i silom“ približila Hrvatima ali takvu hranu kupuju najčešće bolesni ljudi koji na sebe nisu pazili na vrijeme. Pri tome, smatra Rudan, cijena ne igra odlučujuću ulogu jer je bolje dodati nekoliko desetaka kuna za zdravu prehranu, nego uštedjeti i kupiti onu koja nas polako uništava.

Poručuje da živimo u rajskim uvjetima, a vrijeme je do počnemo koristiti i takve darove prirode koje će nas učiniti fizički i psihički zdravijima, sretnijima i potpunijima.

Ivona Conjar