“Imam pravo znati” –  za jednostavnije postavljanje pitanja javnim institucijama

“Imam pravo znati” –  za jednostavnije postavljanje pitanja javnim institucijama

Zahtjev za pristup informacijama putem interneta ima istu težinu kao i papirnato pisani dokumenti, a tijelo javne vlasti zakonski je obavezno odgovoriti

GONG i Hrvatska udruga otvorenih sustava pokrenuli su internetsku platformu pod nazivom Imamo pravo znati čime građanima žele omogućiti transparentniji i lakši pristup informacijama tijela javne vlasti putem interneta, te doprinijeti političkoj odgovornosti takvih institucija.

Podnošenje zahtjeva za pristup informacijama putem interneta, odnosno elektronskom komunikacijom, ima istu težinu kao i papirnato pisani zahtjevi, a temelji se na Ustavu RH i Zakonu o pravu na pristup informacijama. Tijelo javne vlasti zakonski je obavezno odgovoriti, a kada ne odgovore u roku, platforma Imamo pravo znati na vrijeme će obavijestiti korisnika. Platforma služi kao trajna arhiva svih zahtjeva za pristup informacijama koji su podneseni putem ove internetske stranice, a isto tako i odgovora tijela javne vlasti.

„Na ovaj način svaka javna informacija dobivena od tijela javne vlasti postaje dostupna svima, a razgovor je lako pratiti. U 2013. godini građani su podnijeli 155.000 zahtjeva za pristup informacijama – prijavilo je 50% tijela javne vlasti koji su podnijeli izvještaj, a realno brojka bi mogla biti mnogo veća“, priopćavaju iz GONG-a.

Ponekad može biti teško razumjeti kompliciranu strukturu vlasti i doznati tko posjeduje informacije koje vama trebaju. Stoga se na stranici koristi Popis tijela javne vlasti koji je izradio Povjerenik za informiranje na kojem je popisano gotovo 6.000 tijela javne vlasti koji su obvezni odgovoriti na zahtjev.

Prvo biste trebali pretražiti stranicu Imamo pravo znati tako što ćete potražiti zahtjeve slične vašem. Kad pronađete tijelo vlasti za koje smatrate da bi moglo posjedovati informacije, koristite link “Službena stranica tijela javne vlasti” koji se nalazi desno na stranici tijela javne vlasti kako bi se na njihovoj mrežnoj stranici upoznali s onim što rade. Kontaktirajte tijelo vlasti kako bi vam rekli imaju li informacije koje tražite. Ne zabrinjavajte se previše oko toga hoćete li doći do neodgovarajućih tijela vlasti. Ako se to dogodi, tijelo javne vlasti je dužno proslijediti zahtjev onome tijelu koje ima informaciju, poručuju osnivači.

Platformu Imamo pravo znati održavaju volonteri ekspertne skupine Code for Croatia uz stručno savjetovanje GONG-a.

Aplikacija je dostupna na stranici http://imamopravoznati.org/ (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni