Imaginacije Krešimira Ivića uskoro u Domu specijalne policije

Imaginacije Krešimira Ivića uskoro u Domu specijalne policije

Radovi novoga ciklusa Krešimira Ivića moći će se vidjeti u zagrebačkoj Galerija Doma specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, od 2. travnja 2019.

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Zagreba, Krešimir Ivić u svom je kontinuiranom radu kreirao niz ciklusa. Većinom su to ulja i akrili na platnu ili papiru većega formata na kojima ustrajno istražuje raznovrsne motive koji su se cjelovito uklapali u njegov specifični izraz, uz izrazitu nazočnost uvijek svježeg i rafiniranog kolora.

Ivić je gotovo uvijek bio okrenut krajobrazu, kontinentalnom i primorskom, gradskim vedutama, uz portrete glazbenika, jer je i sam glazbenik –  jazz kontrabasist, čime produbljuje svoju trajnu privrženost temi, testirajući mogućnosti palete.

Pred nama je Ivićev najnoviji ciklus posvećen moru, priobalju, izveden u tehnici akrila na kartonu, iznimnog formata 142 x 102 cm.

Ivić je naslikao ciklus lako i odvažno snažnim i nesputanim potezima, još više ističući boju u prvom planu, posebice jarko crveni crtež koji jest temelj slike, jer bez njega se ova konstrukcija ne bi mogla održati.

Doista, zamišljaji umjetnika zaživjeli su stvarni život na ovim kartonima ostavljajući nas u dojmu kako su pred nama tankoćutni i prepuni simbolike živi prizori s obale. No riječ je o sjećanjima na doživljeno i proživljeno u proteklim vremenskim fragmentima osobna života (uostalom, tek nekoliko bitnih krhotina čini naše živote cjelokupnim), gdje poneko visoko ustremljeno mediteransko drvo gotovo dodiruje nebo, a barka se lijeno ljulja privezana u malenom pristaništu, a to s drvom i s nebom uopće se je ne tiče. Sve skupa je pretvoreno u sliku utišanu, otmjenu i žestoku, katkada agresivnog kolora dok umjetnik razmišlja kako bi bilo dobro da se više ništa ne promijeni i da svijet ostane ovakav.

Ivić je ispričao svoju zamišljenu priču, stvarajući utisak realnog svijeta, tvoreći atlas imaginacija, figurativno izveden uz obilje asocijacija kako cijeli ciklus lagano klizi prema nefigurativnom.

Valja također pripomenuti kako je ovaj veliki format omogućio slikaru veću gestualnu slobodu, koju je on vješto i suvereno iskoristio u kreiranju umjetničkog djela.

Atlas imaginacija Krešimira Ivića snažan je doprinos slikara aktualnoj domaćoj produkciji, s nizom akrila na tankom crom kartonu, fascinantnog kolora, na formatima koji su iznimno rijetki pogotovo u ovaj tehnici.

Dvadeseetak novih akrila Krešimira Ivića ostavlja impresivni dojam, riječ je o specifičnom opusu, karakterističnog kolorističkog rukopisa.

Fragmenti sjećanja akrila na velikim formatima akademskog slikara Krešimira Ivića svakako su izniman likovni događaj.

Radovi novoga ciklusa Krešimira Ivića bit će izloženi od 2. travnja nadalje u zagrebačkoj Galeriji Doma specijalne policije (Trg žrtava fašizma 1).

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni