Igraonica kave u centru grada

Igraonica kave u centru grada

U maloj pržionici stvara se kava s najkvalitetnijih plantaža svijeta

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez svježe kuhanog i mirisnog crnog napitka. Ipak, navikli smo na kavu loše kvalitete, a njezina se priprema podcjenjuje jer je za postizanje poželjnog okusa potrebno znanje i praksa.

„Dobra kava ponajprije ovisi o sirovini i razumijevanju procesa prženja i pripreme, važan je i osobni ukus te kvalitetan aparat. Nakon toga slijedi igranje sa sastojcima u postizanju savršenog okusa i mirisa“, otkrio nam je Matija Hrkać, suvlasnik nedavno otvorene pržionice Cogito Coffee Roasters. Radi se o višestrukom prvaku Hrvatske u pripremi kave koji je svoj zanat izučio na plantažama u Tanzaniji i Kolumbiji.

U suradnji s imenjakom, Matijom Belkovićem i njegovim već popularnim mjestom Cafe u Dvorištu u zagrebačkoj Žerjavićevoj ulici, stvoreno je nezaobilazno mjesto za svakog kavoljupca. Cilj im je ponuditi svježe prženu i vrhunsku kavu te stvoriti novu kulturu njenog ispijanja.

Kava iz Etiopije, Brazila, Kolumbije, Kenije…

cogito7Pržionica je otvorena u kolovozu prošle godine, a već imaju stalne klijente i goste koji žele piti kvalitetnu i dobro napravljenu kavu. Uvoze je iz Etiopije, Guatemale, Brazila, Hondurasa, Kolumbije i Kenije, a njihovim miješanjem i igranjem stvaraju specifične i originalne okuse. Ponuda ovisi o nabavi tog sezonskog voća, a trenutno je aktualan spoj one iz Brazila i Etiopije, a pojedinačne sortne vrste iz Guatemale i Kenije.

„Imamo dosta zainteresiranih klijenata koji su bili u potrazi za novim i kvalitetnim sirovinama. U Hrvatskoj je još previše loše spravljenih napitaka, no vjerujemo da takvu praksu polako mijenjamo. Proces pripreme je i umjetnost, a rezultat je savršeni spoj okusa, mirisa, izgleda i načina posluživanja. Upravo smo otvorili novi kafić u Varšavskoj 11 koji u ponudi ima samo vodu, kavu, čaj i cijeđenu naranču. Njime želimo stvoriti mjesto koje je koncentrirano samo na kavu i čaj, odnosno na njihovu različitost i bogatstvo“, objasnio nam je Hrkać.

Do malih proizvođača i berača dolaze putem europskih firmi koje po cijelom svijetu traže i uvoze najbolje kave. Oni im šalju uzorke željenih vrsta, a nakon prženja i kušanja odabiru one koji im u tom trenutku najbolje odgovaraju za još jedan originalni recept.

Teslina kava

„Budući da se nalazimo u staroj tvornici žarulja naše smo proizvode nazvali Tesla Blend, njegova svijetla (light) verzija ima pomalo voćni okus, a tamna (dark) mješavina sadržajniji i čokoladni doživljaj“, nastavlja Matija.

Cogito1Njihovi se sastojci mogu kupiti u kafićima s kojim surađuju i u samoj pržionici, a cijena je za primjerice 100 grama mljevene ili kave u zrnu između 27 do 34 kuna. Za suradnike osiguravaju edukacije i trening, jer „nema smisla što imate najbolju kavu ako ju ne znate pripremiti“.

Za one koji su neodlučni pred bogatim i neobičnim izborom omogućavaju kušanje prije same kupnje. U budućnosti žele organizirati edukaciju za kućne bariste kako bi svi u vlastitom domu mogli napraviti vrhunski napitak.

„U našem je društvu navika ispijanje turske kave jakog okusa, dok su naši proizvodi bogatiji okusom i bez težine. Preporučujemo kupnju svježe pržene kave u zrnu koju biste trebali mljeti prije samog kuhanja radi očuvanja maksimalnog okusa i mirisa“, zaključuju naši sugovornici koji su na vrijeme prepoznali potrebu za kvalitetnim sirovinama u društvu koje ima dugu tradiciju ispijanja tog napitka.

Ivona Conjar