Igra svjetlosti na slikama Olene Sokolovske

Igra svjetlosti na slikama Olene Sokolovske

Svijet i njegov doživljaj na ovim slikama Olene Sokolovske primarno je lijep, profinjen, ugodan oku, poželjan za življenje, blagih boja i sve je u primirenom, dostojanstvenom miru, ritam je vrlo polagan, nenametljiv ali nazočan jer ovo ovo je svijet koji traje i koji će trajati

Miroslav Pelikan
Miroslav Pelikan

Suvremena hrvatsko-ukrajinska likovna umjetnica, akademska slikarica Olena Sokolovska, autorica složenog i oku privlačnog djela, predstavlja se s novom samostalnom izložbom na samom početku lipnja u zagrebačkoj galeriji Umjetnost osmijeha.

Njezini poznati motivi suptilno su uklopljeni u razigrani koloristički volumen, u kome pak glavnu riječ vodi svjetlost. Točnije, igra svjetlosti, jedva primjetljive fragilne promjene intenziteta svjetla, pomicanje sjena, doticanje, dodirivanje i miješanje dva svijeta, stvarnog i nestvarnog, realnosti i irealnosti.

Svijet Olene Sokolovske izrazito je nježan, blag, odmjeren, pa i kada koristi motiv konja u trku, moćne četveronožne figure, koja sada samo nestrpljivo zamahuje grivom u jutarnjim izmaglicama bijelih i prozirnih pramenova koji klize, lebde neposredno iznad trave. Ili dok sjetno bilježi sjećanje na koloplet čudesnih duguljastih prepletenih oblika u posve nefigurativnom izrazu ili kreira svoje viđenje privlačnog krajobraza s nekoliko figura u središtu kompozicije.

Naravno, svijet i njegov doživljaj na ovim slikama Olene Sokolovske primarno je lijep, profinjen, ugodan oku, poželjan za življenje, blagih boja i sve je u primirenom, dostojanstvenom miru, ritam je vrlo polagan, nenametljiv ali nazočan jer ovo ovo je svijet koji traje i koji će trajati.

Ljepota krajobraza, figura, segmenata prirode zrcali se u osobnom doživljavanju prostora u kojem obitavamo, skladnost oblika koji nas okružuju čini naš život boljim, plemenitijim, čini ga životom s razlogom.

Fragmenti sjećanja na emotivne doživljaje evocirani na slikama Elene Sokolovske, čine ova djela vrlo osebujnima, nesvakidašnjima.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni