Igra osjetila u Muzeju iluzija

Igra osjetila u Muzeju iluzija

U muzeju možete ostati i bez glave koja će se poslužiti na pladnju, završiti u rupi bez dna, iskušati iskreno ogledalo te istražiti originalnost brojnih holograma i otkriti mnoge fotografske iluzije…

Koliko je mozak fascinantan i kako nas vrlo lako može „prevariti“ uvjerili smo se u tek otvorenom, ali već nezaobilaznom mjestu u Zagrebu – Muzeju iluzija. Neobični eksponati i instalacije potaknut će i razmišljanje „izvan okvira“ i kreativna rješenja, a zaintrigirat će i zabaviti sve uzraste posjetitelja koji će otkriti neobičnu igru stvarnosti i predodžbe.

muzej_iluzija„Muzej sadrži optičke iluzije i varke, razne igre i prijevare za mozak i oči. Imamo četiri različite sobe, ames sobu u kojoj postajete patuljak ili div, kosu sobu gdje vam se vrti u glavi, zatim sobu ogledala, odnosno beskrajnu sobu, gdje se multiplicirate kao u nekom filmu Brucea Leeja i obrnutu prostoriju koja izgleda kao da biljke rastu s krova“, kazao nam je Tomislav Pamuković, koji je, uz Roku Živkovića, osnivač muzeja.

Muzej u Ilici posjeduje najveću zbirku holograma u ovom dijelu Europe i više od 70 eksponata koji zbunjuju, intrigiraju, zabavljaju, a u konačnici, i educiraju.

„Svaka iluzija temeljena je na znanosti, od biologije i optike do psihologije i matematike, tako da spajamo zabavu i edukaciju. Djeca, ali i odrasli, ovdje mogu naučiti zašto se nešto događa u glavi“, objasnio nam je Pamuković.

Mjesto za doživjeti nešto nesvakodnevno

Iako slični muzeji postoje i u ostalim zemljama, u Zagrebu je on presjek svjetskih eksponata, novih ideja osnivača i njihovog igranja s prostorom, objektima i bojama, gdje su postigli originalno mjesto za edukaciju i zabavu.

„Razmišljali smo što Zagrebu nedostaje pa smo zaključili da ne postoji obiteljsko mjesto za izlazak, gdje bi mladi i stari doživjeli nešto nesvakodnevno, a na temelju naših saznanja, putovanja i iskustva došli smo do zaključka da je Muzej iluzija savršeno rješenje“, otkriva nam Tomislav.

Posebno je fascinantna kosa soba, popularna antigravitacijska prostorija, u kojoj je mozak zbunjen jer je prevaren krivom vizualnom informacijom zbog kosih zidova, a gdje ćete osjetiti nesigurnost ili vrtoglavicu.

U muzeju možete ostati i bez glave koja će se poslužiti na pladnju, završiti u rupi bez dna, iskušati iskreno ogledalo te istražiti originalnost brojnih holograma i otkriti mnoge fotografske iluzije.

Kapljice vode koje levitiraju pokazuju kako komunikacija između očiju i mozga nije točna, možete se uvjeriti i u fatamorganu predmeta koji ne postoji ili iskušati svoju percepciju u brojnim igrama.

Posjetitelji aktivno sudjeluju u istraživanjima prostorija muzeja pa tako kombiniraju s raznim edukativnim igrama i slagalicama, labirintima, premetaljkama i bojama, dok suvenirnica nudi 3D rasvjetu te didaktičke igračke za sve uzraste i suvenire.

muzej_iluzija5

Djeca pomno istražuju

Muzej ima i pametnu igraonicu u kojoj se posjetitelji svih dobi mogu igrati, natjecati i učiti. Igraonica potiče učenje i zabavu kroz Dilemma games koncept, drvene zagonetke i igre koje potiču kognitivne sposobnosti

„Dojmovi posjetitelja su vrlo dobri, može se pogledati samo naša Facebook stranica s brojnim pozitivnim komentarima, gdje imamo prosjek ocjena 4,8 što nikada nisam imao u školi, pa smo valjda napravili dobar posao“, kroz šalu nam kaže naš sugovornik.

U pozitivne reakcije uvjerili smo se i sami, gdje su mnogi posjetitelji proučavali zanimljive eksponate, a posebno djeca koja su pomno istraživala svaki detalj muzeja. Ulaznica je za odrasle osobe 40 kuna, za djecu 25 kuna, a postoji i obiteljska od 100 kn.

Zagreb je sigurno postao bogatiji za još jedno zanimljivo mjesto koje spaja educiranje, zabavu, razmišljanje i igre za sve generacije, a iz kojeg će svi izaći malo pametniji.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni