Igor Čatić – dobitnik državne nagrade za životno djelo

Igor Čatić – dobitnik državne nagrade za životno djelo

Na prijedlog triju istaknutih članica Društva za plastiku i gumu prof. emer. Igor Čatić je proglašen dobitnikom nagrade za životno djelo s područja tehničkih znanosti. Naime, danas su priopćeni rezultati dobitnika državnih nagrada za 2015. Među njima je i prof. emer. Igor Čatić, umirovljeni profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i redoviti suradnik našeg portala.

»Ovo je najveća nagrada koju sam mogao dobiti«, prokomentirao je ukratko za ZG-magazin prof. emer. Čatić koji je za svoj znanstveno-istraživački rad i djelovanju na području popularizacije znanosti, s ovom posljednjom broji šest nagrada i dva odlikovanja.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake. Nagrada za životno djelo podjeljuje se istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata rada znanstvenoistraživačke djelatnosti. Svake godine može se podijeliti do šest nagrada za životno djelo.

Igor Čatić – nagrade i priznanja

  1. Republička znanstvena nagrada Nikola Tesla (1977.)
  2. Orden rada sa zlatnim vijencem (1983.)
  3. SPE International Education Award (1998.). Do sada jedini dobitnik te nagrade Američkog društva plastičara izvan Sjeverne Amerike.
  4. Godišnja državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti (1999.)
  5. Nagrada za znanost Grada Zagreba za svekoliki doprinos znanosti, obrazovanju i društvenim djelatnostima (2001.)
  6. Nagrada za životno djelo za doprinos tehničkoj kulturi Faust Vrančić (2005.)
  7. Orden Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića (2007.)
  8. Državna nagrada za životno djelo u području tehničkih znanosti (za 2015.)

(B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni