Idući tjedan Vlada izlazi s dorađenim Zakonom o obnovi Zagreba

Idući tjedan Vlada izlazi s dorađenim Zakonom o obnovi Zagreba

(Foto: Vlada RH)

„Uvažili smo više od 25 konkretnih prijedloga saborskih zastupnika. Neke smo djelomično uvažili, neke nismo mogli uvažiti. Uvedeni su socioekonomski kriteriji“, rekao je Plenković

Ivana Vranješ

Vlada je na današnjoj sjednici u drugo saborsko čitanje uputila dorađeni Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je Vlada temeljito analizirala sugestije saborskih zastupnika vezano uz Zakon.

„Uvažili smo više od 25 konkretnih prijedloga. Neke smo djelomično uvažili, neke nismo mogli uvažiti, već smo dali argumentaciju zašto se s tim sugestijama nismo mogli složiti. Uvedeni su socioekonomski kriteriji“, rekao je Plenković.

Dodao je kako će se do idućeg tjedna, kada će biti izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, pokušati uz što širi konsenzus doći do zakonskog okvira koji će omogućiti učinkovitu i kvalitetnu obnovu Zagreba nakon potresa.

Nacrt konačnog prijedloga Zakona predstavila je državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Dunja Magaš.

Njegovim donošenjem uređuje se način i postupak obnove, odnosno uklanjanja oštećenih zgrada i financiranje provedbe obnove. Uređuje se gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, uređuju se nadležna tijela, rokovi za postupanje i druga pitanja, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za uspostavu normalnog života.

Kratkoročni cilj zakona je smanjenje nastanka novih potencijalnih šteta i smanjenje daljnje ugroze života i zdravlja ljudi što se ostvaruje bržim i učinkovitijim popravkom i pojačanjem konstrukcije zgrada. Kao dugoročni cilj prema Zakonu se uređuje program cjelovite obnove povijesno-urbane cjeline Zagreba.

Usvojen je i Prijedlog zaključka o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba smještenih u studenskom domu Cvjetno naselje kojim se obavezuje Ministarstvo graditeljstva da u suradnji s Gradom Zagrebom pronađe drugi adekvatni smještaj za preostalih 275 osoba smještenih u studentskom domu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvjestio je o aktualnoj situaciji o koronavirusu u Hrvatskoj. Tako je prema posljednjim podacima u Hrvatskoj trenutno 8889 oboljelih osoba.

Što se tiče zahtjeva roditelja da budu duže uz hospitaliziranu djecu u Klaićevoj bolnici, ministar je rekao da je resorno ministarstvo poslalo uputu bolničko-zdravstvenim ustanovama o aktivnijem uključivanju Povjerenstva za bolničku infekciju u definiranju uvjeta posjeta djeci u zdravstvenim ustanovama, kao i omogućavanje posjeta u što većoj mjeri i što je moguće dužem vremenskom razdoblju sukladno epidemiološkim preporukama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni