Idućeg tjedna Zagreb na ledenih -19 °C!

Idućeg tjedna Zagreb na ledenih -19 °C!

Gradonačelnik je pozvao na oprez u prometu uz obavezno korištenje adekvatne zimske opreme

Četvrtak je u Zagrebu započeo uz oblačno vrijeme te izraženiji snijeg, osobito u prvom dijelu dana. Prema navodima Državnog hidrometeorološkog zavoda do kraja dana očekuje se stvaranje snježnog pokrivača te će na širem gradskom području pasti više od 5 cm, a u okolnom gorju više od 15 cm novog snijega. Puhat će umjeren i na udare jak sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bez veće promjene tijekom dana, oko 0 °C.

Sutra (u petak) nas očekuje slično vrijeme – oblačno sa snijegom, uz umjeren sjeveroistočni vjeter i temperatura zraka oko 0 °C.

No zima će svoje pravo grubo lice pokazati idući tjedan kada bi najniže temperature, prema sedmodnevnom (ECMWF) modelu prognoze, mogle padati na a -16 °C, pa čak i na a -19 °C, kako se predviđa za srijedu 28. veljače.

Izvor: DHMZ / snimka zaslona

S obzirom na vremenske izglede oglasio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pozvao građane na oprez u prometu, adekvatno korištenje zimske opreme, ali i pažljivo parkiranje kako bi kipe zimske službe mogu što bolje očistiti prometnice prema unaprijed zadanim prioritetima.

Gradonačelnik je najavio da će Zimska služba biti će na terenu 24 sata dnevno, a, u skladu sa stupnjevima pripravnosti, a brinut će o 2589 km prometnica.

»Podsjećam da se prohodnost cesta prve razine osigurava u roku od pet sati od prestanka oborina u nizinskom, odnosno, u roku od 8 sati u planinskom području. Na cestama druge razine prohodnost se osigurava najkasnije u roku od 24 sata od prestanka oborina«, navodi Milan Bandić.

»Uvijek smo se znali nositi s obilnim snježnim padalinama, pokazujući dobru organiziranost i spremnost svih nadležnih službi, ali i veliko srce, razumijevanje i solidarnost prema onima koji iz nekih razloga trebaju našu pomoć bilo u čišćenju snijega na pločnicima ispred naših zgrada ili npr., u dostavi kućnih potrepština. Apeliram na vas da tako bude i ovaj put, da budemo odgovorni, oprezni, strpljivi i solidarni te spremni na odgovor još jednom zimskom izazovu!

Hvala vam na tome!«, stoji u poruci gradonačelnika Milana Bandića. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni