Iduće godine počinje gradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Iduće godine počinje gradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Ravnatelj “Štampara” naglasio je kako će se po prvi puta izotopnom analizom moći utvrditi geografsko podrijetlo hrane te će se na taj način domaćim proizvođačima hrane omogućiti da se bolje plasiraju na tuzemnom i inozemnom tržištu

Ivana Vranješ

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu su predstavljene projektne aktivnosti Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Riječ je o projektu koji će Zavod provoditi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Ovim će se projektom doprinijeti unaprijeđenju znanstvene i istraživačke infrastrukture ne bi li se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju. Projekt vrijedan gotovo 64 milijuna kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos bespovratnih sredstava je gotovo 62 milijuna kuna, dok je razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine.

„U okviru ovog projekta provest će se rekonstrukcija postojeće zgrade i dogradnja zgrade u kojoj će Centar biti smješten, na lokaciji Mirogojska cesta 16. Provest će se opremanje sofisticiranom znanstveno-istraživačkom opremom te laboratorijskim i uredskim namještajem na lokaciji Zavoda i Agronomskog fakulteta. Centar će se opremiti i s informatičkom opremom koja će omogućiti pohranjivanje baze podataka i rezultata istraživanja te povezivanje s bazama drugih znanstveno-istraživačkih institucija i bazama vezanim uz sigurnost hrane u Europskoj uniji i šire“, istaknula je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Također će se nabaviti multimedijalni sustav za predstavljanje rezultata što će povećati vidljivost projekta. Provest će se i organizacijska reforma kroz unaprijeđenje organizacije radnih mjesta, standardizacije rada. Provodit će se i promocija nove infrastrukture i samog Centra prema znanstveno-istraživačkoj zajednici, ali i općoj javnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Osnivanjem Centra nastaje jedna nova ustrojstvena jedinica koja će objedinjavati istraživačke kapacitete službe za istraživanje okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda i laboratorij za senzorska svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Agromomskog fakulteta“, rekla je Šikić.

Ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar izrazio naglasio je kako će se po prvi puta izotopnom analizom moći utvrditi geografsko podrijetlo hrane te će se na taj način domaćim proizvođačima hrane omogućiti da se bolje plasiraju na tuzemnom i inozemnom tržištu, pogotovo unutar Europske unije.

„Planiramo da ćemo u dvije i pol godine mapirati cijelu Hrvatsku tako da će stanovnici Hrvatske znati ne samo je li proizvod hrvatski, nego i iz kojeg dijela Hrvatske dolazi. Ako znamo da sljedećih 12 godina u svijetu u otpad otići 1,5 milijardi tona hrane, da više od 30 posto hrane nikada ne dođe do krajnjeg potrošača, da će vrijednost bačene hrane biti 1,1 trilijun dolara i da će po predviđanjima SZO-a proizvodnja hrane u 10 godina porasti 40 posto, od čega će 80 posto biti intenzivnog uzgoja, onda je razumljivo da je ovakav projekt važan“, istaknuo je Šostar.

Napomenuo je da će se u Centru provoditi besplatna analiza maslinovog ulja i meda domaćih proizvođača te je uvjeren da će gradnja Centra započeti u veljači ili ožujku 2019. godine. Centar će biti opremljen najsuvremenijom opremom u koju će se uložiti oko 2 milijuna eura.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić – Vukičević je rekla kako se očekuje da će projekt izrasti u regionalnu znanstveno-istraživačku platformu koja će privlačiti vrhunske znanstvenika i u kojoj će se provoditi novi znanstveno-istraživački projekti.

Prema njezinim riječima, izgradnja ovog centra s modernom istraživačkom infrastrukturom doprinijet će globalnom fondu znanja i povećanju broja znanstvenih radova i izvješća u kojima se opisuju izvorni rezultati istraživanja u znanstvenim časopisima indeksiranim na platformi Web of Science. A tu je i otvaranje novih radnih mjesta. Zaključila je da će se zahvaljujući ovom projektu na jednom mjestu moći provesti cjelokupne analize kvalitete zdravstvene ispravnosti te izvornosti hrane.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni