Ide se u privatizaciju Čistoće, Tržnica, Robnih terminala, GSKG-a…

Ide se u privatizaciju Čistoće, Tržnica, Robnih terminala, GSKG-a…

U Holdingu su uvjereni da će prodaja trgovačkih društava Gradu osiguravati sigurne prihode, ali postoji bojazan da bi cijene komunalnih usluga građanima mogle biti više

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine donesena je odluka oko koje se diglo dosta polemike – šest podružnica Zagrebačkog holdinga izdvojit će se u samostalna trgovačka društva s ograničenom odgovornošću. U privatizaciju će, kao što je već ranije najavljeno ići AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Tržnice i Zrinjevac, dok će od Vodoopskrba i odvodnja ipak ostati u vlasništvu Grada Zagreba.

Vodoopskrba i odvodnja ipak ostaje u vlasništvu Grada Zagreba

Prijedlog o pretvaranju podružnica u trgovačka društva usvojen  je sa 25 glasova za (zastupnici Milana Bandića, HSLS i HSS) i  21 protiv (SDP, HNS i HDZ).

Spomenute tvrtke će do kraja godine biti ponuđene zainteresiranim investitorima  putem javnog natječaja. U nova  će trgovačka društva biti prenesen samo dio imovine i opreme, pa se tako vrijednost novih poduzeća kreće između najnižih osam do najviših 125 milijuna kuna.

Početna cijena bi, prema planu Uprave Zagrebačkog holdinga, za GSKG mogla biti 19,5 milijuna, Čistoće 54,5 milijuna, Tržnica 13,8 milijuna, Stanogradnje 124,8 milijuna kuna, Robnih terminala 9,2 milijuna, dok će za AGM početna cijena biti 8,7 milijuna kuna.

U Holdingu su uvjereni da će prodaja trgovačkih društava Gradu osiguravati sigurne prihode, ali postoji bojazan da bi cijene komunalnih usluga građanima mogle biti više.

Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga najavio je da će se u traženje strateških partnera krenuti najvjerojatnije do kraja ove godine,  a „strateški partneri bit će samo oni koji će na javnom natječaju ponuditi najveću cijenu“. Naglasio je da mu je glavna intencija zaštititi radnike. Time opravdava odluku da se nove tvrtke osnivaju bez imovine.

„Mi time radnicima radimo uslugu. Jer s imovinom radnici ne bi imali novca kupiti udjele u tvrtki. Logika je ako tvrtka stoji milijun, a ne 50 milijuna kuna, radnik lakše može doći do udjela“, objašnjava Ljubičić.

Još nije poznato koliko će se udjela moći prodati radnicima, jer Ljubičić napominje da će o tome odlučivati Gradska skupština. Kada se izdvoje tvrtke Zagrebački holding imat će 7857 radnika, dok će ugovori za 3759 biti prenesni na nova društva. U budućnosti Zagrebački holding zadržat će samo četiri temeljne djelatnosti: javni prijevoz, odlaganje otpada, opskrbu plinom i vodom.

SDP protiv viših cijene i otpuštanja

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u zagrebačkog Gradskoj skupštini Davor Bernardić izjavio je kako je cilj SDP-a zaštita radnika od otpuštanja i zaštita građana od povećanja cijena komunalnih usluga te će na tome ustrajati u procesu restrukturiranja Zagrebačkog holdinga. Rekao je kako su o tome razgovarali sa sindikatima.

„Privatizacija komunalnih usluga koje građani ne mogu uzeti drugdje na tržištu odnosno gdje postoji prirodni monopol, što se tiče SDP-a, ne dolazi u obzir“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u pauzi sjednice Gradske. (zg-magazin /  Velibor Panić / jutarnji.hr)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni