IBM-ov Watson će loviti hakere

IBM-ov Watson će loviti hakere

IBM-ov računalni mozak ima mnogo talenata. Ovo superračunalo dosad je svladalo kviz Jeopardy !, pripremalo kulinarske recepte, a pokušava i izliječiti rak. No sada je pred njim trening za novi izazov – lov na računalne hakere.

»Watson for Cybersecurity« (Wastson za kibernetičku sigurnost), naziv je nove tehnologije zasnovane na računalnom oblaku koji je u utorak predstavio sigurnosni ogranak američke informatičke kompanije – IBM Security. Na jesen IBM će ugovoriti partnerstvo s osam sveučilišta kako bi ubrzali rad superračunala i preplavili ga sa sigurnosnim izvještajima i podacima.

Za sada je u planu da Watson obradi do 15.000 dokumenata o digitalnoj sigurnosti mjesečno – uključujući sve, od tekstova na blogovima do video isječaka – tako da stekne »osjećaj« za ponekad ezoteričnu terminologiju u svijetu kibernetičke sigurnosti.

Krajnji cilj ovih nastojanja jest da se se pristupi velikoj količini podataka koje će Watson ogromnim brzinama skenirati tijekom sigurnosnih istraživanja.

»To je automatizirani lov«, objasnio je Caleb Barlow, potpredsjednik za IBM Security za Washington Post.

Barlolw navodi kako su sigurnosni stručnjaci u ovom trenutku preplavljeni s upozorenjima o mogućim prijetnjama njihovim računalnim mrežama. Oni ne mogu proučiti sve te podatke koji dolaze do njih, a od kojih su mnogi neistiniti, rekao je on.

Prema izvještaju Ponemon Institute-a iz 1015., više od polovice sigurnosnog osoblja provodi vrijeme u istraživanju netočnih upozorenja o zlonamjernim računalnim programima (malware) ili lažnih uzbuna drugih vrsta što nanosi velike nepotrebne troškove organizacijama (spominje se prosječni iznos od 25.000 dolara tjedno).

To je mjesto gdje Watson može pomoći. No Watson neće nužno zamijeniti ove djelatnike, navodi Barlow. Umjesto toga, sustav bi im mogao pomoći u određivanju prioriteta opasnosti što bi im omogućilo veću učinkovitost u isključivanju stvarnih opasnosti. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni