I Zagreb sudjeluje u natjecanju biciklista europskih gradova

I Zagreb sudjeluje u natjecanju biciklista europskih gradova

Tijekom zanimljive akcije građani se pridružuju timu svoga grada, prate svoje vožnje biciklom putem aplikacije Cycling365 i natječu se s ostalim europskim gradovima

Zagreb tijekom svibnja provodi europski program European Cycling Challenge, kojem je cilj smanjiti prisutnosti ugljikovog dioksida u gradovima i motivirati što veći broj građana na ekološke načine kretanja gradom, u ovome slučaju biciklom.

Riječ je o gradskom biciklističkom natjecanju, u kojem se građani pridružuju timu svoga grada, prate svoje vožnje biciklom putem aplikacije Cycling365 i natječu se s ostalim europskim gradovima. Ove godine u projektu sudjeluje 40 – ak gradova među kojima su još četiri glavna grada: Rim, Varšava, Prag i Talin.

Prema riječima koordinatorice projekta Darinke Jug, Zagreb ima 260 kilometara biciklističkih staza, u zadnjoj godini pokrenut je i projekt Biciklom na autobus, kao i brojanje prolazaka biciklista – Bike totem. „Svakim danom je sve više građana koji koriste bicikl, a kako u ovom gradu ima dovoljno mjesta za sve sudionike u prometu, uz malo tolerancije bit će nam svima bolje. Na prvom mjestu nam je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu“.

Na današnjem predstavljanju akcije u Gradskoj upravi podršku im je iskazao i gradonačelnik Milan Bandić i pozvao sve zainteresirane da postanu dio gradskog tima i da se odluče na bicikl za kretanje gradom, a Grad će za njih osigurati što bolje uvjete za to. „Na tom tragu, moram naglasiti da smo pronašli dvije nove lokacije u centru gradu za parkiranje motora i bicikala, o čemu ćete uskoro biti obaviješteni“, najavio je gradonačelnik.

Prva savjetnica Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj Clélia Chevrier pozvala je sve da posjete izložbu Tour de Francea, koja se otvara sutra na Zrinjevcu i može se razgledati do 11. svibnja.

Završno događanje programa je Urban bike piknik, koji će se također održati na Zrinjevcu, 13. lipnja, a na kojem će prisustvovati svi partneri programa kao i građani-članovi tima. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni