I toga ima: Zbog profita proizvode krivotvorenu rižu od plastike!

I toga ima: Zbog profita proizvode krivotvorenu rižu od plastike!

Godišnje se u Kini proizvede 800.000 tona prave Wuchang riže, dok se proda zastrašujućih 10 milijuna tona. Taj nesrazmjer znači da je više od 9 milijuna tona riže koja se svake godine proda – krivotvoreno!

Iako može zvučati nevjerojatno, ovo je prava istina – u Kini se masovno proizvodi plastična riža koja može donijeti ozbiljne probleme za zdravlje, prenosi portal Alternativa za vas. Kineska riža sorte Wuchang (nazvana po istoimenom gradu) vrlo je popularna i dobro poznata zbog svog jedinstvenog okusa. Njezina je cijena i trostruko veća od cijene drugih vrsta riže, a potražnja za Wuchang rižom je vrlo visoka.

Pojedine tvrtke počele su stoga tražiti mogućnosti za još većom zaradom i počele su krivotvoriti rižu. Stručnjaci smatraju da je umjetna Wuchang riža u Kini na tržištu već 4 godine.

Kako bi je napravili što više nalik originalu, krivotvoritelji za sastojke koriste krumpir, batat i otrovne plastične polimere! Izgledom je umjetna Wuchang riža identična originalnoj.

Ova umjetna riža istog je oblika i veličine kao i prava. Razlika je samo u tome što nakon kuhanja plastična riža ostaje tvrda i, naravno, može vrlo pogubno djelovati na zdravlje ljudi.

Krivotvorena riža

Krivotvorena riža proizvodi se na sljedeći način: male količine prave Wuchang riže miješaju se s plastičnom rižom. Proizvođaći zatim smjesu špricaju umjetnim mirisima, tako da se dobije kopija po svemu identična originalu. Također koriste i pakiranja koja izgledaju poput originalnih.

Godišnje se u Kini proizvede 800.000 tona prave Wuchang riže, dok se proda zastrašujućih 10 milijuna tona. Taj nesrazmjer znači da je više od 9 milijuna tona riže koja se svake godine proda – krivotvoreno!

Distributeri su za Korea Times izjavili da je prodaja umjetne riže za njih izuzetno profitabilna. Riječ o ekstremno velikim količinama za koje postoji i velika potražnja.

Kineske tvrtke upletene u ovaj skandal uspješno su skrivale postojanje plastične riže posljednjih 4 godina, ako ne i duže! Istina je izašla na vidjelo tek kada se riža počela prodavati izvan kineskih granica, u Indiji, Vijetnamu, Singapuru.

Državno tijelo za provjeru hrane na Filipinima trenutno je u procesu ispitivanja plastične riže i uvodi obavezan pregled robe uređajima za spektroskopiju kako bi se utvrdilo je li riža prirodna.

Potrošačima su uputili ozbiljno upozorenje o postojanju plastične riže i njezinoj velikoj štetnosti za zdravlje.

Opasnosti od konzumiranja

Prema navodima portala Alternativa za vas učinak tri pojedene zdjelice umjetne Wuchang riže podjednak je kao da ste pojeli cijelu najlonsku vrećicu! Navode kako ova riža može uzrokovati mnoge ozbiljne bolesti i teške probleme s probavom, pogotovo ako se konzumira svakodnevno.

Kinezi dnevno pojedu najmanje četvrt kilograma riže, tako da je krivotvorena Wuchang riža veliki problem za zdravlje. Istraživanja su otkrila ozbiljne opasnosti povezane uz sastojke koji se nalaze u plastici – bisfenol A i kemikalije pod nazivom ftalati. Bisfenol A negativno djeluje na hormone, posebno estrogen. U nekoliko istraživanja ustanovljeno je da utječe na gubitak reproduktivne funkcije i remeti rad hormona. Ftalati se nalaze u različitim plastičnim proizvodima, a u Europskoj uniji zabranjeni su od 2005. godine.

Je li stigla u Europu?

Utješno je što (barem) zasada nema informacija da je ova opasna, plastična riža stigla do Europe.

No sama činjenica da se krivotvorena riža izvozi i izvan Kine, dovoljna je da se postavi još jedno pitanje: Provjeravaju li države dovoljno porijeklo i kvalitetu hrane koju uvoze? (alternativa-za-vas.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni