I studenti će se uključiti u traženje žrtava nestalih u Domovinskom ratu

I studenti će se uključiti u traženje žrtava nestalih u Domovinskom ratu

Ministar Medved je istaknuo da će se kroz znanstvenu dimenziju pružiti nova rješenja usmjerena poboljšanju terenskih aktivnosti ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Sveučilište u Zagrebu u ponedjeljak su potpisali Sporazum o suradnji s ciljem poboljšanja koordinacije i podizanja kvalitete znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada u području ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka žrtava iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te Domovinskog rata.

Sporazum su u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damir Boras i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji su se složili da će potpisanim Sporazumom zajednički doprinijeti učinkovitosti složenog procesa traženja nestalih osoba u Republici Hrvatskoj.

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

Aktivnosti ovog sporazuma su primjena znanja u istraživanju, znanosti i studentskoj praksi suradnika i studenata završnih godina diplomskog studija sastavnica Sveučilišta u Zagrebu putem njihovog sudjelovanja u procesu ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka žrtava, izrada diplomskih radova i disertacija te provedba znanstveno-istraživačkih projekata, studija i ekspertiza temeljem rezultata istraživanja te promicanje znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada putem radionica, ljetnih škola i drugih aktivnosti. Potpisivanje Sporazuma je još u ožujku 2018. iniciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a dokument predstavlja novu sinergiju hrvatskog modela traženja nestalih osoba Ministarstva hrvatskih branitelja i interdisciplinarnih područja znanosti i forenzike Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište već surađuje s MUP-om i MORH-om

Rektor Boras je izrazio zadovoljstvo što se potpisanim sporazumom ostvaruje suradnja s još jednim važnim ministarstvom u Republici Hrvatskoj. Spomenuo je da Sveučilište već u obrazovanju ima suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom obrane. Boras je istaknuo kako Sporazum omogućava da studenti steknu znanja u praksi i to od vrhunskih stručnjaka.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je zahvalio rektoru Damiru Borasu što je podržao zajedničko djelovanje Ministarstva i Sveučilišta.

„Otvaranje vrata bliskoj suradnji, koja će se u prvom koraku usmjeriti na unaprijeđenje stručnog i znanstvenog rada u području ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka predstavlja naš zalog budućnosti. Ovdje se ne radi o formi, nego o vrlo konkretnom i dinamičnom Sporazumu kojim zajednički šaljemo snažnu poruku domoljubne odgovornosti, odnosno posvećenosti pronalasku naših žrtava. Ovo je važan korak za Ministarstvo hrvatskih branitelja. Stvaranje djelotvornih okvira rada kao što je ovaj sporazum, pridonosi učinkovitosti procesa traženja te u najvećoj mjeri potvrđuje kontinuitet politike Ministarstva“, istaknuo je ministar Medved.

Spomenuo je da unatoč predanom rješavanju pitanja sudbine žrtava iz vremena Domovinskog rata još 1911 neriješenih slučajeva nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih, a predstoji i istraživanje 998 lokacija mogućih mjesta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ministar je istaknuo da će se kroz znanstvenu dimenziju pružiti nova rješenja usmjerena poboljšanju terenskih aktivnosti ekshumacije i obrade posmrtnih ostataka. Istodobno Ministarstvo pruža priliku Sveučilištu u Zagrebu da osnaži znanstveni, istraživački i stručni kadar.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni