I službeno potvrđeno: BDP pao 12. tromjesečje zaredom

I službeno potvrđeno: BDP pao 12. tromjesečje zaredom

Najveći realni pad BDP-a zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (za 7,5 posto) te graditeljstvu (za 6,5 posto)

Državni zavod za statistiku objavio je danas kako je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) za 0,5 posto manji nego u istom razdoblju lani. Službeno je potvrđeno i da je hrvatsko gospodarstvo u padu već 12. tromjesečje zaredom.

Najveći realni pad BDP-a zabilježen je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (za 7,5 posto) te graditeljstvu (za 6,5 posto). Međutim, porasla je vrijednost u prerađivačkoj industriji, za 2,9 posto. Trgovina, prijevoz i skladištenje te smještaj, priprema i usluživanje hrane pridonijeli su s 0,8 posto.

Djelatnosti informacija i komunikacija bilježe pad od 1,4 posto, a u financijskim i djelatnostima osiguranja za 0,2 posto. U poslovanju nekretninama zabilježen je, pak, pad za 0,9 posto, a u djelatnosti javne uprave i obrane, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi za 0,8 posto u odnosu na treće lanjsko tromjesečje.

Potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju je pala za pali su za 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su izdaci za potrošnju države pali za 1,4 posto. Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je, pak, 3,6 posto. S druge strane, izvoz roba i usluga porastao je za 4,1 posto, zbog rasta izvoza usluga za 2,9, a robnog izvoza za 5 posto. Uvoz roba i usluga porastao je za 3,2 posto, zbog rasta robnog uvoza za 2,8 te uvoza usluga za 5,4 posto. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni