I sloboda i građanski neposluh imaju svoje granice

I sloboda i građanski neposluh imaju svoje granice

(Foto: Inicijativa “Prava i slobode” / Facebook)

Sloboda ne znači da možeš raditi što i kada hoćeš, već da stoga postoji država koja naše ponašanje regulira zakonima i propisima i da osim prava svi mi imamo i obveze prema državi. Osobito u situaciji kada je ugroženo zdravlje nacije

Žarko Delač

Žarko Delač

Slučajan susret s dugogodišnjem poznanikom koji radi u državnoj instituciji potaknuo me da zabilježim njegove riječi. Nije teško za pretpostaviti kako je tema bila COVID pandemija i njegova izjava da će u ponedjeljak dobiti otkaz. Razlog je što se ne želi cijepiti, a nema COVID putovnicu.

Pri tome me iznenadilo njegovo obrazloženje vlastite odluke. Iako suočen s brojnim porukama, video klipovima i svjedočanstvima sličnog sadržaja ostao sam osupnut. Naime, kolega je izjavio kako se u Domovinskom ratu nije bojao mina ni granata, pa se tako ne boji i običnog virusa!?

Odluke kojima se štite životi

Da ova izjava nije tragična bila bi smiješna, ali ostaje činjenica da ima i ovakvih slučajeva kada se ljudi opiru cijepljenju i ne razmišljaju o posljedicama. Nakon kratke razmjene mišljenja malo je ustuknuo i iznio drugi argument, a to je ukidanje ljudske slobode i kretanja, što je već uobičajeno opravdanje protivnika cijepljenja. Upitavši ga zar nije ukidanje ljudske slobode i zabrana pušenja, stvaranje buke ili pisanje grafita po fasadama priznao je da nije o tome tako razmišljao.

Nadalje, zbog čega se godinama provodi vakcinacija u dječjoj dobi, bez čega se dijete ne može upisati u vrtić ili školu? To je još jedan primjer sputavanja ljudske slobode na koji su do sada reagirali samo neki pojedinci, zagriženi antivakseri. I tako smo zaključili da sloboda ne znači da možeš raditi što i kada hoćeš, već da stoga postoji država koja naše ponašanje regulira zakonima i propisima i da osim prava svi mi imamo i obveze prema državi. Osobito u situaciji kada je ugroženo zdravlje nacije i nije uputno tražiti pravne smicalice i provjeru ustavnosti pojedinih odluka kojima se u konačnici štite životi.

Svatko ostao pri svom mišljenju

Naposljetku je iznio primjere pojedinih oprečnih javnih izjava Vladinih dužnosnika i političara kao dokaz da nitko ništa ne zna o virusu i njegovom djelovanju. U tome smo se djelomično i složili te zaključili kako bi upravo oni trebali biti pozitivan primjer u ovoj neviđenoj situaciji, a ne dodatno nalijevati ulje na vatru.

Ovime smo i završili naš slučajan susret ostajući na istim pozicijama i mišljenjima. Ali kao što je i dobro poznato – teže je razbiti ljudsko mišljenje nego ljusku atoma. Zbog toga je pred svima koji sudjeluju u borbi protiv pandemije još veliki posao kako bi određeni dio naših sugrađana prihvatio znanstvena rješenja i oslobodio se imaginarnog straha od čipiranja, osjećaja ugrožavanja osobnih sloboda ili drugih razloga u otporu prema cijepljenju.

Nadam se kako će i ovaj osvrt napisan iskrenom željom da zaustavimo u prvom redu veliku smrtnost među našim sugrađanima tome pridonijeti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni