I SDP podržava zabranu uporabe plastičnih vrećica

I SDP podržava zabranu uporabe plastičnih vrećica

Klub zastupnika SDP-a u četvrtak je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo da se Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o održivom gospodarenju otpadom zalaže za zabranu uporabe plastičnih vrećica  u Hrvatskoj.

Kako je rečeno, Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu da količinu otpada , posebno određene kategorije otpada, kao što je otpad od plastike smanji za 50 posto do 2020. godine.

„Zadnjih nekoliko godina se posebno aktualizirao taj problem plastičnog otpada, posebno proizvoda od plastike za jednokratnu uporabu. Stoga je Europa donijela direktivu koja potiče države članice i obvezuje da smanje tu količinu, pa je čak i zabranjeno korištenje pojedinih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu od 2021. godine. To je i stav SDP-a. Hrvatska može biti među prvim državama EU članicama koje će zabraniti uporabu plastičnih vrećica“, rekao je zastupnik Mihael Zmajlović te je spomenuo da su plastične vrećice zabranile Italija, Francuska, a ove godine i Austrija.

Dodao je da najveće onečišćenje od plastičnog otpada završava u morskom okolišu te utječe na životinjski svijet, a ta plastika se na neki način unosi i u ljudski organizam i ugrožava zdravlje.

Zmajlović je spomenuo da je nekoliko tisuća hrvatskih građana u dva mjeseca potpisalo peticiju o zabrani plastičnih vrećica što govori da su svjesni problema.

„Prijedlog zakona o zabrani plastičnih vrećica, ali i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su slamke i plastični tanjuri značajno će doprinijeti smanjenju takve vrste otpada i utjecati da Hrvatska bude čista zemlja koja dominantno živi od turizma“, poručio je Zmajlović.

Saborski zastupnik Damir Mateljan je istaknuo da se dosadašnji zakonski prijedlozi za smanjenje plastočnog otpada dosad nisu pokazali adekvatnim.

Saborski zastupnik Peđa Grbin pojasnio je da zabrana plastičnih vrećica je nešto što za Hrvatsku predstavlja obvezu, proizlazi iz EU direktive koja je stupila na snagu prije nekoliko mjeseci, a koja govori o smanjenu utjecaja plastike na okoliš. Međutim, direktivom je predviđeno da zabrana stupi na snagu u srpnju 2021. godine.

„Naš cilj je s jedne strane implementirati ono što za Hrvatsku predstavlja obvezu, ali isto tako smatramo da nema razloga čekati nastup roka predviđen direktivom. Smatramo da se ovaj zakon može usvojiti u vrlo kratkom roku od nekoliko mjeseci, da se puna njegova primjena ostvari najkasnije do sredine slijedeće godine kako bi zabrana uporaba plastičnih vrećica stupila na snagu više od godinu dana prije nego što je predviđeno direktivom”, istaknuo je Grbin.

Ivana Vranješ

Komentari su zatvoreni