I SDP i HDZ uvjereni da je odzvonilo Bandićevom upravljanju Zagrebom

I SDP i HDZ uvjereni da je odzvonilo Bandićevom upravljanju Zagrebom

Milan Bandić je naglasio da on već 15 godina vodi Zagreb i da toliko mandata nakon njega više neće osvojiti niti jedan gradonačelnički kandidat u idućih tisuću godina. No u dvije najjače oporbene stranke u Gradu Zagrebu također su uvjereni u izbornu pobjedu

Nakon što je aktualni gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak najavio mogućnost prijevremenih izbora i podnošenje svoje ostavke do 2. lipnja, iz dvije najjače oporbene stranke u Gradu Zagrebu poručili su kako su spremni za nove lokalne izbore. Bandić je poručio kako više ne želi sjediti doma »kao parazit« i gledati kako se neki od njegovih projekata suviše sporo provode ili »upropaštavaju«. Ustvrdio je kako su mu građani Zagreba dali legitimitet za raspisivanje izbora pa će on takvu mogućnost i razmotriti. Naglasio je da on već 15 godina vodi Zagreb i da toliko mandata nakon njega više neće osvojiti niti jedan gradonačelnički kandidat u idućih tisuću godina.

No iz dvije najjače oporbene stranke u Gradu Zagrebu poručuju kako su spremni za nove lokalne izbore i također su uvjereni u izbornu pobjedu.

Iz zagrebačkog SDP-a tako poručuju da su spremni za izbore čak i ako oni budu raspisani već sutra. Čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić smatra da je njegova stranka izvukla pouku iz mijenjanja kandidata za trajanja proteklih izbora te je uvjeren da kao kandidat gradonačelnika Zagreba ovaj put može odnijeti pobjedu. »Ja sam kandidat SDP-a na izborima, ali u tome je najvažnije ono što će reći članovi i članice stranke, to jest tijela gradske organizacije«, kaže Bernardić. Na upit novinara je li o tome razgovarao sa Zoranom Milanovićem odgovorio je da razgovaraju kontinuirano. »Kao šef najjače organizacije unutar SDP-a s predsjednikom cijele stranke«, dodao je.

“Hvala na svemu i zbogom!”

Komentirajući Bandićeve razloge za moguće raspisivanje prijevremenih izbora rekao je kako se očito radi o neslaganju Bandića i njegove zamjenice Sandre Švaljek jer vjerojatno misli da ona svoj posao ne radi dobro. »No to je nešto što oni jednostavno moraju riješiti«, rekao je Bernardić.

»Hvala svima na svemu što su dosad napravili, a Zagreb se okreće budućnosti«, poručio je predsjednik zagrebačkog SDP-a. Prema njegovim riječima trebaju se ostvariti mnogi razvojni projekti, riješiti pitanje otpada, energetske obnove fasada, povezivanja sjevera i juga, istoka i zapada, poduzetničkog centra, termi, žičare, kongresnog centra. A sve te stvari, rekao je, u zadnjih 25 godina nisu napravljene i Zagreb više nema vremena za čekanje.

Predsjednik zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a Andrija Mikulić podsjetio je da aktualni gradonačelnik može svoju funkciju zadržati do eventualne pravosnažne sudske presude, ili dok sam ne da ostavku. Ako podnese ostavku Zagrepčanima se nameću prijevremeni izbori.

“Moralno pitanje” Bandićeve kandidature

Mikulić je međutim ukazao na »moralno pitanje« kandidature Milana Bandića. Podsjetio je da su protiv Milana Bandića podignute optužnice zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

»U slučaju podnošenja ostavke, pa slijedom toga njegove kandidature i konačno eventualne pobjede na izborima za gradonačelnika, unatoč svemu Bandić neće moći obavljati gradonačelničku dužnost. Stoga, provociranje prijevremenih izbora u Zagrebu ima predznak sebičnog i taštog čina Milana Bandića«, ustvrdio je Mikulić i dodao kako HDZ ima najkvalitetnijeg kandidata za gradonačelnika Zagreba premda nije želio otkriti njegovo ime.

U HDZ-u kažu da se ne opterećuju s datumom izbora u Zagrebu jer se aktivno pripremaju za preuzimanje odgovornosti za vođenje Grada još od prvog dana nakon održanih lokalnih izbora. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni