I HSLS protiv zatvaranja sisačke rafinerije

I HSLS protiv zatvaranja sisačke rafinerije

»Smatramo da ministarska pozicija zahtjeva donošenje promišljenih i konkretnih odluka a ne služi generalnim, teoretskim i salonskim alimentiranjima«, navode HSLS-ovci

HSLS je u četvrtak izrazio zabrinutost stavovima ministra zaštite okoliša i energetike u vezi Rafinerije nafte Sisak. »Čini se da gospodin Dobrović dajući izjave zaboravlja da je ministar u vladi Republike Hrvatske, a ne ekološki aktivist i da je dužan braniti nacionalne interese posebice u energetskom sektoru kojeg je novim ustrojem Vlade dobio na upravljanje«, ocjenjuje se u priopćenju Odbora HSLS-a za zaštitu okoliša i prirode.

U HSLS smatraju izuzetno štetnom i neozbiljnom izjavu ministra Dobrović kojom je pokušao opravdati zatvaranje Rafinerije nafte Sisak »tobožnjom potrebom tranzicije u post-fosilno društvo«. »Smatramo da ministarska pozicija zahtjeva donošenje promišljenih i konkretnih odluka a ne služi generalnim, teoretskim i salonskim alimentiranjima«, navode.

HSLS smatra da nije prirodno da u ovoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji, državni dužnosnici daju javne izjave koje idu u prilog MOL-u i to u tijeku međunarodne arbitraže. Posebice ih zabrinjava nedostatak osjećaja o gospodarskom značenju Rafinerije nafte Sisak za Hrvatsku, županiju Sisačko-moslavačku i Grad Sisak. Naime, zatvaranjem Rafinerije najviše bi izgubile stotine radnika i kooperanata, njihove obitelji ali bi se nepovratno izgubilo domaće inženjersko znanje i usvojene tehnologije.

U HSLS-u vjeruju da se izgradnjom Hidrokreking postrojenja, podešavanjem kapaciteta prerade, preradom domaće nafte i dogradnjom Rafinerije Sisak za proizvodnju biogoriva mogu zadovoljiti svi kriteriji zaštite okoliša i osigurati rentabilno poslovanje. Stoga se nadaju da će vlada Republike Hrvatske imati više sluha i hrabrosti u nastojanju da očuva našu, ININ-u Rafineriju u Sisku.

HSLS pruža podršku radnicima Rafinerije nafte Sisak te poziva građane, udruge i druge političke stranke na zajedništvo u nastojanju da očuvamo INU, stratešku kičmu Hrvatskog gospodarstva i energetike. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni