I Hrvatska usvojila globalni etički kodeks u turizmu

I Hrvatska usvojila globalni etički kodeks u turizmu

Potpisivanje Kodeksa bio je uvod u trodnevno okupljanje predstavnika turističke industrije koje završava u subotu, 8. studenog

Predstavnici Udruge hrvatskih putničkih agencija potipsali su jučer u Zagrebu, zajedno sa još sedam udruga, globalni etički kodeks za turizam Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Cilj kodeksa je pomoći povećanju koristi od turizma, a umanjiti njegov potencijalno negativan utjecaj na okoliš, kulturnu baštinu i društva širom svijeta. Za društveno odgovorno poslovanje i poslovanje u turizmu opredijelile su se još i udruge iz Crne Gore, Argentine, Malezije, Slovačke, Finske, Švedske i Slovenije. Potpisivanju kodeksa prisustvovali su Taleb Rifai, glavni tajnik UNWTO-a i Darko Lorencin, ministar turizma.

Upravo s potpisivanjem Kodeksa u Zagrebu je započeo Drugi Svjetski kongres predsjednika udruga turističkih agencija.

„Potpisivanjem ovog etičkog kodeksa, UHPA i njezine članice pokazuju želju da se turističko poslovanje bolje i kvalitetnije definira te ujednači, prije svega unutar zemlje, a zatim i između partnera iz različitih zemalja. Istaknuo bih da je to ujedno i jedan od načina postizanja cilja ujednačavanja zakonodavstva na europskoj, ali i svjetskoj razini“, kazao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Glavni tajnik UNWTO-a,  Taleb Rifai je istaknuo kako je Kodeks prihvaćen na Generalnoj skupštini UN-a 2001. godine i predstavlja putokaz za razvoj turizma s namjerom da usmjeri turiste, turoperatore te zajednice domaćine diljem svijeta.

„Izuzetno mi je drago što će predstavnici sedam zemalja i Hrvatske potpisati ovako važan dokument upravo u Zagrebu te da su predstavnici turističkih udruženja iz cijeloga svijeta došli u našu prekrasnu zemlju i iskazali nam na taj način povjerenje. Hrvatska ima odličnu suradnju sa Svjetskom turističkom organizacijom te aktivno sudjeluje u radnim grupama i međunarodnim skupovima usmjerenim na poštivanje etičkih načela u turizmu, a na istim načelima graditi ćemo i sve aktivnosti u nadolazećim godinama“, poručio je ministar Darko Lorencin.

Kodeks su u Zagrebu potpisali: Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Fabricio Di Giambattista, predsjednik udruženja argentinskih turističkih agencija (FAEVYT), Hamzah Rahmat, predsjednik udruženja turističkih agencija Malezije (MATTA), Stanislav Macko, predsjednik slovačkog udruženja turističkih agencija (SACKA), Heli Mäki-Fränti, direktorica finskog udruženja turističkih agencija (AFTA), Christer Nordlund, predsjednik udruge švedskih turističkih agencija (SRF), Matej Knaus, predsjednik slovenskog udruženja turističkih agencija (ZTAS) i Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e.

Potpisivanje kodeksa bio je uvod u trodnevno okupljanje predstavnika turističke industrije koje završava u subotu, 8. studenog. Na Svjetskom kongresu predsjednika udruga turističkih agencija sudjeluje 120 sudionika, od kojih je pedesetak predstavnika udruženja u turizmu. Sudionici kongresa dolaze iz 34 države sa svih krajeva svijeta. Među ostalim iz Argentine, Brazila, Čilea, Perua, Portugala, Južne Afrike, SAD-a, Egipta, Maroka, Singapura, Malazije, Turske itd. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni