I Hendrix dobiva spomenik u zagrebačkom parku rock’n’rolla

I Hendrix dobiva spomenik u zagrebačkom parku rock’n’rolla

Jimi Hendrix time se pridružuje Joe Strummeru i Johnu Lennonu koji su u rujnu i studenom dobili svoje statue i pritom pobudili interes mnogih Zagrepčana i gostiju grada

Spomenik jednom od najznačajnijih ličnosti u povijesti rock glazbe, gitarističkom magu Jimiju Hendrixu, bit će svečano otvoren danas u 20 sati u dvorištu zagrebačkog Subkulturnog centra u Pavla Hatza.

Udružene snage Ožujskog piva, Rolling Stonea, Radija 101 i Tvornice kulture poklanjaju Zagrebu još jedan čudesan spomenik kao doprinos rastućem “Tematskom parku rock’n’rolla” kako je službeni naziv parka u Hatzovoj. Jimi Hendrix time se pridružuje Joe Strummeru i Johnu Lennonu koji su u rujnu i studenom dobili svoje statue i pritom pobudili interes mnogih Zagrepčana i gostiju grada. Obje svečanosti otkrivanja pohodilo je nekoliko stotina ljudi, a sljedećih tjedana park je posjetilo mnoštvo turista doprinjevši stvaranju nove gradske atrakcije. Autor Hendrixovog spomenika je akademski kipar i bubnjar Boris Leiner, čovjek koji je izradio i statuu vođe Beatlesa.

Glazbeni genij James Marshall Hendrix sazrijevao je u sirotinjskim četvrtima. Otac mu je bio crnački vrtlar, a majka Cherokee Indijanka pa ga je diskriminacija pratila još od malih nogu, ali je zato tu bila blues i soul glazba kao svojevrsno utočište. Već s 12 godina pokazao je interes za instrument koji je kasnije postao njegovo moćno oruđe, pa je otac zamijenio svoj saksofon za akustičnu gitaru.

Apsolutni sluh

Hendrix nije znao čitati note, nije polazio nikakvu glazbenu školu, ali je zato imao ono što su kasnije potvrđivali svi glazbenici i kritičari – apsolutni sluh. Nakon što bi čuo neku pjesmu na radiju ili gramofonskoj ploči, mogao ju je odmah ponoviti i na njezinoj osnovi spontano improvizirati. Kao tinejdžer putovao je s različitim glazbenicima kako bi svirao po kojekakvim klubovima za honorar koji je jedva dostajao za obrok.

S obzirom da pred sobom nije vidio značajniju glazbenu budućnost, sa 17 godina prijavio se u američko ratno zrakoplovstvo. No njegova vojnička karijera završila je nakon 26. skoka s padobranom pri kojem je povrijedio kralježnicu i nogu te je ponovno uzeo gitaru i počeo svirati po klubovima na američkom jugu. Tek 1964. odlazi u New York gdje je privukao pozornost Ikea i Tine Turner, Little Richarda i Jamesa Browna. Slijedeće dvije godine svirao je sa svim veličinama ovoga žanra.

Godine 1965. osnovao je vlastitu grupu Blue Flames, a sebe naziva Jimi James. Godinu dana kasnije svirali su u Greenwich Villageu i to je bio nastup u kojem je Hendrix prerastao iz drugorazrednog izvođača u rock heroja. Bivši basist The Animalsa, Chas Chandler mu je, nakon što ga je čuo, unaprijed dao nekoliko tisuća funti i odveo ga u Englesku. Partneri su mu postali bubnjar Mitch Mitchell i basist Noel Redding te nastaje bend Jimi Hendrix Experience. Ostalo je povijest.

“Najveći rock instrumentalist“

Hendrix je postao jedan od najprepoznatljivijih i najvažnijih osoba u povijesti moderne glazbe, gitarist kojeg Rock and Roll Hall of Fame opisuje kao “možda i najvećeg rock instrumentalista”. Sa samo tri službena studijska albuma i relativno kratkom karijerom naprasno prekinutom 1970. u 27. godini života Hendrix je uspio redefinirati rock glazbu i postati globalni superstar i najplaćeniji glazbenik svog vremena, vremena kad se glazba stvarala i uživala na potpuno drugačiji način nego danas. Impresivna niska bezvremenskih skladbi poput “Hey Joe”, “Crosstown Traffic”, “Wind Cries Mary”, “Purple Haze”, “Stone Free”, “Manic Depression”, “Foxy Lady”, uz obradu Dylanove “All Along The Watchtower”, i glasovite interpretacije “The Star Spangled Banner” sa Woodstocka ’69. zauvijek su osigurala Hendrixu istaknuto mjesto u kolektivnoj memoriji svih ljubitelja glazbe.

Povezanost Hendrixa i Zagreba ne treba posebno objašnjavati. Dovoljno je prisjetiti se legendarnog grafita njegovog imena na željezničkom mostu preko Save i postaje potpuno jasno zbog čega je ovaj glazbeni velikan zaslužio spomenik u našem gradu.

Međutim, akcija Ožujskog piva, Rolling Stonea, Radija 101 i Tvornice neće stati na Hendrixovom spomeniku. Već sljedeći tjedan, 23. svibnja svoju statuu će dobiti još jedna rokenrol veličina. (zg-magazin)