I Gupčeva lipa može postati europsko stablo 2019. godine

I Gupčeva lipa može postati europsko stablo 2019. godine

Na današnji dan 1573. godine pogubljen je vođa hrvatsko-slovenske seljačke, narodni junak bune Matija Gubec. Nakon poraza seljačkih vojski u slovenskim zemljama i u krajevima južno od Save, u odlučujućoj bitki kraj Stubičkih Toplica (9. veljače) poražena je i seljačka vojska pod Gupčevim zapovjedništvom, a on je zarobljen i odveden u Zagreb, gdje je, prema M. Istvánffyju, mučen užarenim kliještima, okrunjen užarenom krunom i raščetvoren.

(Foto: Robert Majetić /https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9483301)

Mnogo je vremena od tada prošlo, no Gubec se zauvijek upisao u hrvatsku povijest, no treba istaknuti da i dalje postoji živi svjedok burnih srednjovjekovnih događaja koji su se odvijali u Hrvatskom Zagorju. Riječ je o Gupčevoj lipi, stablu starom 500-tinjak godina koje se nalazi pokraj crkve sv. Jurja u Gornjoj Stubici.

Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko uzgojene sadnice Gupčeve lipe.

Spomenimo da je Gupčeva lipa uvrštena među finaliste u izboru za europsko stablo 2019. godine. Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje do 28. veljače. Glasati se može elektronskim putem na stranicama Europsko stablo godine: https://www.treeoftheyear.org, no uvjet je da se drugi glas dodijeli još nekom drugom stablu-finalistu.

Jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine danas se odlikuje visinom od 9 m i deblom opsega 4,70 m te svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni