I General Motors odustaje od automobila na fosilna goriva

I General Motors odustaje od automobila na fosilna goriva

Američki automobilski div General Motors se obvezao se da će zaustaviti proizvodnju osobnih automobila, kombija i SUV vozila na benzinski i dizeslki pogon do 2035. godine, prenosi u četvrtak Washington Post.

Ovom povijesnom prekretnicom kultni proizvođač automobila najavljuje novu eru za američke automobiliste koji će postupno prijeći na električna vozila.

Izvršna direktorica GM-a Mary Barra poručila je da tvrtka želi voditi put ka zelenijoj budućnosti.

»Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila nadamo se da ćemo dati primjer odgovornog vodstva u svijetu, koji je suočen s klimatskim promjenama«, poručila je Barra na LinkedInu.

GM je najavio da će 2025. u električna vozila i pripadajuće proizvode uložiti 27 milijardi dolara, što je veći iznos od onog koji je namijenio za konvencionalna benzinska i dizelska vozila. Novac će se utrošiti na obnavljanje tvornica i ulaganje u proizvodnju baterija zajedno s LG Chemom, južnokorejskim proizvođačem baterija.

U planu je da GM kao proizvođač marki među kojima su Buick, Cadillac, Chevrolet i dr. proizvodi oko 30 vrsta električnih vozila. Do kraja 2025. oko 40 % američkih modela tvrtke bit će električna vozila na baterije, navodi se.

Proizvođač se također obvezao se da će svoje tvornice i druge pogone učiniti ugljično neutralnim do 2040. godine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni