I Dugave pedaliraju

I Dugave pedaliraju

OŠ Frana Galovića u subotu organizira drtugu po redu biciklijadu za sudionike projekta Petica-igrom do zdravlja teučenike, roditelje i stanovnike naselja Dugave

Osnovna škola Frana Galovića, kao završnu fazu projekta Franov bicikl u školskoj godini 2014./2015., u suradnji sa Hrvatskim liječničkim zborom (projekt PETICA – igrom do zdravlja) organizira drugu po redu biciklijadu pod nazivom Dugave pedaliraju. Osnovni cilj biciklijade je ukazati na nedostatnu infrastrukturu za sigurno prometovanje djece i odraslih u naselju Dugave (nepostojanje biciklističkih staza i/ili biciklističkih traka, snižnenih rubnika, nedostatak sigurnosti za ostavljanje bicikala i sl.) te nedosljednosti u provođenju Zakona o sigurnosti cestovnog prometa.

Tijekom šk. god. 2013./2014. OŠ Frana Galovića uključena je u projekt Nasilje ostavlja tragove – zvoni za nenasilje! koji financira EU i Ured za udruge Vlade RH, a kroz koji je škola razvila projekt Franov bicikl. Projektom se želi potaknuti aktivno sudjelovanje učenika u lokalnoj zajednici; poticati učenike i roditelje na razvoj ekološke svijesti, ukazati na nužnost bavljenja rekreativnim sportskim aktivnostima te promicati zdrave stilove življenja što smo ove godine i osnažili u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom u projektu PETICA – igrom do zdravlja.

Dugoročni cilj projekta je izgradnja poligona i parkirališta za bicikle učenika škole i djecu iz vrtića, što smo ostvarili prošlogodišnjom biciklijadom te biciklističke staze od Dugava do Buzina. Kroz projekt predviđena je suradnja s različitim akterima iz zajednice, a posebno s Dječjim vrtićem Tratinčica, s namjerom priključivanja projektu na aktivnostima koje uključuju zagovaranje/lobiranje za izgradnju staza za bicikle u Dugavama te Vijećem gradske četvrti Zagreb- istok stavljanjem projekta izgradnje parkirališta za bicikle u svoj program za 2015. godinu.

Ovom inicijativnom škola se uključila se u manifestaciju Hrvatska volontira 2015! Projekt podupiru udruge Centar za mirovne studije, Forum za slobodu odgoja, Nextbike Hrvatska, Savjetovalište „Luka Ritz“ i udruga Fade – IN u koprodukciji sa Zagreb filmom, a aktivni volonteri – partneri na projektu su PUZ II, MUP – VI policijska postaja, DV Tratinčica, Knjižnica grada Zagreba – Dugave, Sindikat biciklista, Crveni križ grada Zagreba, Dom zdravlja Dugave, Cest is d best te privatne osobe koje svojim dugogodišnjim djelovanjem rade na promicanju biciklizma. Projekt će imati i humanitarni epilog – prikupljanje odjeće, obuće, igračaka, knjiga i slikovnica za korisnike Centra za tražitelje azila u školskoj knjižnici. Svoj dolazak na biciklijadu potvrdio je sportaš Gordan Giriček, a očekuju se i poneki gosti iznenađenja.

Hodogram biciklijade »Dugave pedaliraju«

8:30 – 10:00 – besplatne intervencije i manji popravci na biciklima

9:00 – 9:45 – registracija svih sudionika ispred škole Frana Galovića

9:45 – 10:00 – pozdravni govor ravnateljice OŠ Frana Galovića, izvođenje himne biciklijade, predstavljanje projekta Petica – igrom do zdravlja

10:00 – 10:45 – vožnja dva kruga po isplaniranoj ruti kroz ulicu Sv. Mateja

10:50 – 11:00 – Tombola za sudionike biciklijade

12:00 – Obilježavanje 16. meridijana u naselju Dugave

11:00 – 14:00 – softball, graničar, Tenis klub Movens – pokazne vježbe iz tenisa na 12 terena, Cest is d best – vesela družina klaunova uz program namijenjen učenicima 2. razreda – sudionicima u projektu Petica – igrom do zdravlja(sportska olimpijada i olimpijada znanja)

Program za ostale sudionike

11:00 – 14:00- predvorje škole – prikazivanje dokumentarnog filma Vlatke Vorkapić Besplatno, izložba fotografija s prošlogodišnje biciklijade i učeničkih radova u hodniku prema aneksu na temu Moj bicikl (volonterke i učenici škole), izračun ekološkog otiska i oslikavanje zidova blagovaonice

11:00 – 14:00 – sportske aktivnosti na školskom igralištu: softball, graničar, tenis, program za najmlađe ispred DV Tratinčica

10: 00 – 12:30 – Knjižnica Dugave (izložba knjiga na temu bicikl, izložba fotografija BiciklArt autorice Barbare Bračun; od 11:30 – 12:30 čitanje slikovnice Šarene priče u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Dubrava i Centrom za mirovne studije) (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni