HZJZ za cijepljenje otvara punkt na Mihaljevcu

HZJZ za cijepljenje otvara punkt na Mihaljevcu

Započinje masovno cijepljenje Zagrepčana

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je najavio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Mihaljevcu, Ksaverska cesta 111 postaviti punkt za masovno cijepljenje opće populacije.

Masovno cijepljenje u organizaciji Grada Zagreba se obavlja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je istaknuo da će se na punktu na Mihaljevcu cijepiti građani s liste liječnika opće medicine triju domova zdravlja, a svakih pola sata na cijepljenje će se naručivati po 60 osoba.

Naglasio je kako je u plan cijepljenja od početka uključena mogućnost da se građani cijepe kod liječnika obiteljske medicine u ordinaciji ili na punktovima.

Najavio je da će u ovom tjednu u Hrvatsku stići 23.400 doza Pfizerovog cjepiva, 52.658 doza cjepiva AstraZenece, dok će Moderna 16.800 doza cjepiva isporučiti 25. veljače, a najavila je i da će tijekom ožujka isporučiti još 55.000 doza. Do kraja ožujka trebalo bi doći 508.630 doza cjepiva, računajući i ona koja su već isporučena Hrvatskoj.

„Astra Zeneca je objavila studiju o tome dok ostali proizvođačici cjepiva nisu. Bez obzira što cjepivo razvija imunitet nismo bili sigurni može li se virus primiti na sluznicu i prenijeti na drugu osobu”, prokomentirao je Capak. Dodao je kako je preporuka da bez obzira na cijepljenje ljudi trebaju nositi maske dok se ne smanji transmisija virusa i broj zaražene populacije.

Beroš: Nije bilo značajnih kršenja prioriteta cijepljenja

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na izvješća zdravstvenih ustanova o cijepljenju preko reda. Do sada se 92 % zdravstvenih ustanova o tome očitovalo u svom izvješću.

„Većina ustanova navodi da nije bilo većih stručnih propusta u provedbi cijepljenja, odnosno da nije bilo previše mladih osoba cijepljenih bez komorbiditeta, koji po prioritetnoj listi ne spadaju u prioritetnije skupine”, tvrdi ministar Beroš. Naglasio je zdravstvena inspekcija upućena samo u Dubrovnik te je dodao da će nadležno povjerenstvo detaljno proučiti izvješća i vidjeti je li bilo nepoštivanja prioriteta, a tada će se utvrditi razina odgovornosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je popuštanje mjera od 1. ožujka, odnosno mogućnost otvaranja terasa kafića. Naglasio je kako sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, koja je u Hrvatskoj povoljna unatoč određenom povećanju broja novozaraženih.

„Dalje ćemo pratiti situaciju u Hrvatskoj i izvan nje. U tom smislu ćemo razgovarati s resornim ministrima. Cilj nam je svima isti, da što više toga normaliziramo u životu, da se ekonomska aktivnost pokrene”, rekao je ministar Božinović. Ustvrdio je da se 1. ožujka neće sve otvarati kao prije pandemije, ali ako se pozitivni trendovi nastave postoji mogućnost popuštanja mjera.

Stožer je izvijestio da je u posljednja 24 sata testirano 2 242 osobe u Hrvatskoj , a 72 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Na bolničkom liječenju su 792 osobe, dok je 68 osoba na respiratoru. U protekla 24 sata umrlo je 20 osoba.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni