HZJZ: Cjepiva ipak ima

HZJZ: Cjepiva ipak ima

Neke europske zemlje, koje su jače pogođene globalnom nestašicom određenih cjepiva nego Hrvatska, već su morale mijenjati svoje programe cijepljenja zbog nemogućnosti nabave cjepiva, tvrde u HZJZ-u

Iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo reagirali su priopćenjem na, kako tvrde »netočne navode koji su 10. rujna, objavljeni u pojedinim medijima vezano uz nestašicu DTP-a«.

»Cijepljenje, tj. drugo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa i hripavca nije premješteno iz četvrte (tri godine starosti) u šestu godinu života (pet godina starosti) zbog nestašice cjepiva, već radi optimiziranja Programa cijepljenja. Ova promjena uvedena je u Program za 2014. godinu s ciljem poboljšanja Programa cijepljenja i temeljena je na stručnim argumentima, te nije bila posljedica nedostatka cjepiva«, navode u priopćenju i dodaju kako u 2013. godini, kada se pripremao Program cijepljenja za 2014. godinu, još nije bilo nestašice predmetnog cjepiva na svjetskom tržištu.

»Nestašica ovog cjepiva je nastala na globalnoj razini tijekom 2014. godine, pa smo se tako i mi prvi put suočili s nemogućnošću nabave ovog cjepiva u 2014. godini, a teškoće su se nastavile tijekom ove godine«,napominju.

Slijedom navedenog, od studenog 2014. godine pa do danas HZJZ uz teškoće nabavlja odgovarajuće količine tog cjepiva potrebne za docjepljivanje djece koja iz raznih razloga nisu primila ovo cjepivo u četvrtoj godini života prema ranije važećim Programima cijepljenja.

»Neke europske zemlje, koje su jače pogođene globalnom nestašicom određenih cjepiva nego Hrvatska, već su morale mijenjati svoje programe cijepljenja zbog nemogućnosti nabave cjepiva. Napominjemo da Hrvatska do sada nije mijenjala svoj Program iz tog razloga«, zaključuje se u priopćenju HZJZ-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni