HURO: U Zagrebu će nastati kaos zbog nedostatka mjesta u vrtićima

HURO: U Zagrebu će nastati kaos zbog nedostatka mjesta u vrtićima

(Ilustracija: Esi Grünhagen / Pixabay)

Zbog nedostatka mjesta u dječjim vrtićima u Zagrebu nastaje kaos koji će stvoriti velik socijalni problem, upozoravaju u Hrvatskoj udruzi roditelja odgojitelja (HURO).

Podsjećaju kako je Visoki upravni sud 27. veljače donio je presudu da će se Odluka grada o izmjenama prava roditelja odgojitelja provoditi do daljnjega uz glavno objašnjenje razloga za takvu odluku kako je grad dao garancije da će glavna kompenzacija za roditelje odgojitelje biti univerzalna dostupnost vrtića.

No, u HURO-u navode kako je u javnosti šok i nevjericu izazvao nastup dogradonačelnice Danijele Dolenec koja je odmah nakon presude »hladno izjavila kako dostupnosti, odnosno mjesta za vrtiće i ove godine sigurno neće biti te kako se nada da bi se brojka mogla popraviti tek kroz dvije godine«, navode u priopćenju iz HURO-a.

»Dakle, Dolenec je u istom danu kada je bila donesena presuda poručila tom sudu da se grad oko kompenzacija šalio, odnosno potvrdila da je grad zapravo lagao sudu kada je dao tzv. garancije o univerzalnoj dostupnosti vrtića, jer ta kompenzacija korisnicima uslijed ukidanja mjere treba odmah. Ova skandalozna izjava potvrđuje ono što HURO govori od prvoga dana napada nove gradske vlasti na mjeru roditelj odgojitelj, a to je da konstantno manipuliraju i lažu«, dodaju.

Lani je u vrtićima nedostajalo 3300 mjesta

Navode kako je lani 3.300 djece ostalo bez mjesta u vrtićima, a zbog gašenja mjere roditelj odgojitelj ove će im se godine priključiti još najmanje 6000 djece iz mjere što će stvoriti nezamislivi kaos, navode u Udruzi.

Ističu kako aktualna gradska vlast pokazuje netrpeljivost prema obiteljima s više djece te da to pokazuju »u agresiji ne samo na mjeru roditelj odgojitelj već i na naknadu za novorođenče«, koja je drastično smanjena.

U HURO-u upozoravaju kako Grad uopće nije vodio računa, niti je od početka radio evidencije samih korisnika kako bi znao tko je sve i s koliko djece u mjeri, te u kojem statusu. Napominju da se u mjeri nalaze i samohrane majke, kao i žene žrtve obiteljskog nasilja te roditelji koji njeguju teško bolesnu djecu.

»Objašnjenja da su majke korisnice ove mjere dovedene u loš položaj jer su izostale s tržišta rada je neprihvatljiv, jer dolazi od skupina koje pokušavaju svoja uvjerenja manjine nametnuti većini žena ne pitavši ih što one stvarno žele jer analiza nikada nije bilo«, poručuju.

“Paušalne i nestručne” ocjene

Smatraju kako je »jednako neuvjerljiv i uvredljiv argument« da su djeca iz ove mjere nesocijalizirana što drže je paušalnom i nestručnom procjenom bez provedenih znanstvenih analiza.

»Grad s proračunom od skoro 16 milijardi kuna, odnosno preko 2 milijarde eura, odlučio je ukinuti manje od 3 % spomenutog izdatka iz proračuna te baciti najugroženije roditelje s više djece na cestu i još k tome isporučiti ih državi na socijalni trošak i to državi koja kontinuirano krpa proračune gradova«, tvrde u HURO-u.

»HURO će prava svih korisnika i dalje nastaviti braniti svim pravno dopuštenim sredstvima pa će tako ovu zadnju odluku suda propitivati na Ustavnom sudu gdje se brane počela Ustava RH za koja argumentirano tvrdimo da su teško povrijeđena ovim obiteljima zadnjom odlukom grada Zagreba«, zaključuje se u priopćenju. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni