Humanitarno lice udruge “Bingo pčelaranja”

Humanitarno lice udruge “Bingo pčelaranja”

Skupljaju plastične čepove za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma, brinu o pčelama i macama

Udruga BINGO pčelarenja organizirala je prikupljanje plastičnih čepova za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma istoimene udruge. Pridružili su im se i korisnici Doma za starije osobe Maksimir koji u prostoru doma imaju prostor za reciklažni otpad.

„Vidjeli smo obavijest da se skupljaju čepovi i odnose u reciklažna dvorišta, a sve s ciljem kako bi se pomoglo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Sredstva od prodaje čepova koliko nam je poznato, potpomogla bi pribavljanju svega im potrebnog”. Kaže to mr. sc. Jadranka Luketa Marković, predsjednica udruge BINGO pčelarenja, koja je animirala svoje članstvo na prikupljanje te vrste plastike. Potonju su skupljali i korisnici Doma za starije osobe Maksimir, a sveukupno je prikupljeno oko 10 kg čepova.

Na svakom katu doma nalaze se kante za odlaganje papira, stakla, metala, odnosno reciklažne artikle. Kako kaže naša sugovornica prikupljajući „reciklažu” istodobno čiste okoliš od plastike, a za svoj su plastični ulov dobili i zahvalnicu. Udruzi BINGO ovo nisu prve humanitarne aktivnosti, jer za njihovog posjeta poliklinici SUVAG, školi za osobe s posebnim potrebama, darivali su djecu svjećicama od pčelinjeg voska, dijelili su kremice za mamu i tatu, jer potrebne su im, kazala su djeca: mami protiv bora, a tati protiv bolova, jer igra nogomet pa da ga poslije sve ne boli.

Pčelinjak sa deset košnica

Udruga Bingo ima svoj pčelinjak sa oko desetak košnica, na fakultetskom dobru Agronomskog fakulteta u Parku Prirode Maksimir, gdje se osim pčela vrzmaju i mace, kojima su za ovih hladnijih dana od upotrijebljenih kašeta napravili udobne ležajeve s dekicama. Da bi sve bilo pod kontrolom, brine se vremešni pas Bingo, koji mace trkom rastjeruje odnoseći pobjedu. Ali u toj igri zapravo pobjednika nema, jer Bingo je pobjednik jer je mace otjerao, a one su pobjednici jer su mu pobjegle. Članovi su udruge itekako i ekološki osviješteni, jer prikupljaju oni i stare baterije, kojih imaju više od tridesetak kilograma.

Postelje za mačke

Ovih dana izrazili su žaljenje što na Gradskoj skupštini nije prošao prijedlog oživljavanja urbanog pčelarstva, za što se oni bore već deset godina. Za skori kraj ove godine održat će „medno” druženje u knjižnici Doma za starije osobe Maksimir.

O svojim aktivnostima obavještavaju i prijatelje na društvenim mrežama i Facebook stranici Udruga BINGO pčelarenja. Mogu se tamo pogledati i fotografije kako se druže s konjima iz tamošnje im konjušnice, a sami se pozovu i psi koji čuvaju ostale četvoronožne prijatelje. Kada je o pčelicama riječ, one su pripremile „zimsku postelju” iako ih ove iznadprosječne temperature zbunjuju. Legla ovih dana pčele hrane s peludi što znači da su počele nesti, a to nije uobičajeno u 12. mjesecu, jer takve aktivnosti u pravilu obavljaju polovicom siječnja. Kada su ta legla zaživjela, otežat će ona tretiranje košnica protiv bolesti, što se može raditi samo ako nema novih generacija „anđela poljoprivrede”.

Snježana Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni