Humanitarni koncert za za novorođenčad bez roditeljske skrbi i maloljetne trudnice

Humanitarni koncert za za novorođenčad bez roditeljske skrbi i maloljetne trudnice

Umjetnički ravnatelj švicarskog ansambla Mathias Behrends ocijenio je kako je zajednički nastup na koncertu kruna šestogodišnje suradnje Belper Chora i Camerata Zagreb. Naglasio je kako svi iz njegovog ansambla podržavaju humanitarnu akciju te su sami financirali svoj dolazak u Hrvatsku

Ivana Vranješ

U Hrvatskom glazbenom zavodu u utorak navečer je održan humanitarni koncert pod nazivom „ Noć snažnih emocija“. Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za novorođenčad bez roditeljske skrbi te maloljetne majke i trudnice o kojima skrbi Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Brojna publika uživala je u sjajnom nastupu zagrebačkog vokalno-instrumentalnog ansambla Camerata i švicarskog ansambla Belper Chor. Pod umjetničkim vodstvom Mathiasa Behrendsa izvedene su najljepše klasične i popularne skladbe u filmskoj obradi popraćene zanimljivom ljudskom pričom.

Koncert su nastupom uveličale solistica Nina Kraljić i poznata sopranistica Nikolina Pinko.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar zahvalila se na jedinstvenom koncertu kojim su umjetnici doprinijeli boljem životu mladih majki i novorođenčadi bez roditeljske skrbi. Naime, prikupljenim novcem opremit će se dječje igralište i urediti majčinski odjel.

„U Caritasovom domu poznatom kao „Kuća ljubavi“ na zagrebačkoj Savici trenutno je smješteno devet maloljetnih trudnica, odnosno majki te dvadeset i jedno dijete. Riječ je o djevojkama koje neplanirano ostaju u drugom stanju,, uglavnom su dobi od 16 – 18 godina, a najmlađa djevojka je imala 14,5 godina. Najčešće su odbačene od roditelja, obitelji, partnera, bez smještaja i perspektive. Mnoge od njih možda razmišljaju i o pobačaju. Želimo svako dijete, svaki život spasiti. Stoga pomažemo majkama da zajedno s djecom stanu na noge. Onima koje nisu završile školu pomažemo da steknu obrazovanje za neka zanimanja“, rekla je ravnateljica Lončar. Spomenula je kako Caritas zagrebačke nadbiskupije skrbi o napuštenoj djeci od 1969 godine.

 „Do danas je kroz Caritas prošlo 5200 djece. U našim domovima su našla ljubav, toplinu i danas kao odrasli sa svojom djecom, obiteljima, posjećuju domove u kojima su odrasli“, istaknula je Lončar.

Sopranistica Nikolina Pinko je rekla kako joj nastup na ovom koncertu iznimno puno znači, a nastupala je na mnogim humanitarnim koncertima.

„Dugi niz godina sam volontirala za Caritas, za Zakladu biskupa Josipa Langa i druge ustanove. Srce jednostavno vuče kad se shvati da se ljudi razvesele malim stvarima o kojima oni koji ih imaju ne razmišljaju. Zapravo, vidi se koliko je malo potrebno da se nekom uljepša život”, rekla je Pinko.

Mlada violinistica ansambla Camerata, Marta Stanec je rekla kako je nastup na ovom koncertu za nju velika čast i zadovoljstvo. „Naravno da je važno organizirati ovakve koncerte, tko će drugi pomoći, ako nećemo mi obični ljudi?“, istaknula je mlada umjetnica.

Solistica Nina Kraljić je izrazila zadovoljstvo što nastupa na ovom koncertu koji za nju puno znači. Naglasila je kako se doista radi o noći snažnih emocija i zbog same svrhe koncerta, ali i sjajnog nastupa sopranistice Nikoline Pinko i dvaju ansambala.

„Najviše sam bila aktivna kad se radilo o ženama s rakom dojke. Dosta sam humanitarnih koncerata odradila, ovo je nešto novo i jako me veseli, u takvim koncertima je nešto posebno“, rekla je Nina Kraljić.

Umjetnički ravnatelj švicarskog ansambla Mathias Behrends ocijenio je kako je zajednički nastup na koncertu kruna šestogodišnje suradnje Belper Chora i Camerata Zagreb. Naglasio je kako svi iz njegovog ansambla podržavaju humanitarnu akciju te su sami financirali svoj dolazak u Hrvatsku.

„Smatramo da je iznimno bitno pomagati mladim majkama i nemoćnoj djeci. Budući da moja supruga Nikolina Pinko i ja imamo dvogodišnju kćerkicu senzibilizirani smo i možemo pretpostaviti kako je teško dječici koja nemaju toplinu i ljubav roditelja. Očekujemo da ćemo ovim koncertom potaknuti i druge da se uključe i podrže ovu lijepu akciju, pomažući majkama i dječici“, istaknuo je Behrends.

Humanitarni koncert je pohvalila članica Savjeta Vlade RH i potpredsjednica Savjeta za Europu Ruža Studer koja već 40 godina živi u Švicarskoj.

„Ovo je krasna priča kad vidite što ljubav čini. Ponosna sam na moju domovinu Hrvatsk i na divne ljude koji su se odazvali na ovu akciju“, rekla je Študer. Naglasila je kako će Švicarci uvijek podržati ovakve akcije.

„Socijalni sustav u Švicarskoj je dobro uređen i Švicarci su duboko dirnuti kad je riječ o teškim sudbinama“, dodala je Studer.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni