“Huligani, harlekini i ludisti” Hide Bišćevia

“Huligani, harlekini i ludisti” Hide Bišćevia

“Huligani, harlekini i ludisti”, naslov je nove knjige Hide Biščevića koja će biti predstavljena ue petk, 17. veljače u Jastrebarskom. Predstavljanje knjige organizira Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Hido Biščević, glasoviti hrvatski novinar i diplomat, žitelj Grada Jastrebarskog, diplomirao je politologiju u Zagrebu. Ugledni komentator i publicist, bio je urednik vanjskopolitičke rubrike “Vjesnika” od 1985. do 1989. te glavni urednik “Vjesnika” od 1990. do 1992. Djelovao je i kao načelnik Odjela za azijske i arapske zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova od 1992, hrvatski veleposlanik u Turskoj od 1993. do 1995, u Rusiji, Kazahstanu i Uzbekistanu od 1997. do 2002, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova od 2003, europski veleposlanik u Tadžikistanu od 2014.

Od 2020. obavlja dužnost hrvatskog veleposlanika u Srbiji. Kao novinar i diplomat sudjelovao je na brojnim međunarodnim skupovima diljem svijeta. Napisao je knjige “U ime Alaha” (1987), “Krv na vodi” (1987), “Strategija kaosa” (1989), “Razglednice iz tjeskobe: susreti, slike, sjećanja” (2007), “Diplomacija za stolom” (2013) te “Huligani, harlekini i ludisti” (2022).

U rasponu od nekoliko godina, putujući između Beča i Sarajeva, Bruxellesa i Kijeva pa čak i dalekog Dushanbea, ali najviše u miru svojeg imanja u jaskanskom Hrastju Plešivičkom, njegovoj “skrivenoj Jasnoj Poljani”, naš cijenjeni diplomat Hido Biščević napisao je “Huligane, harlekine i ludiste”, nevjerojatnu knjigu o stanju svijeta ili, diplomatskim rječnikom, o slomu međunarodnog poretka u tri posljednja desetljeća.

O knjizi će na predstavljanju s autorom razgovarati književnik i dramatičar Nino Škrabe koji kaže: “Ova knjiga je doista nevjerojatna jer analitički bogatim, živopisnim i znalačkim, istovremeno novinarskim i književnim načinom, opisuje tragični krug koji je svijet prošao u posljednjih trideset godina, od Nade do Straha i nažalost, do Ukrajine. Sve što se danas događa, u ovoj je knjizi već napisano.” (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni