HTV prikazuje dokumentarnu seriju o jugoslavenskom nuklearnom programu

HTV prikazuje dokumentarnu seriju o jugoslavenskom nuklearnom programu

(Foto: HRT)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 3. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 20:10 sati počinje s premijernim prikazivanjem domaće dokumentarne serije “Jedna jedina”.

Ovaj dokumentarni serijal u tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije.

Bivša Jugoslavija do svog raspada nije odustala od atomske bombe, o čemu će u seriji uz povjesničare govoriti sudionici i svjedoci tih napora. Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirala je 16 nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj – nuklearki u Krškom. Sudionici gradnje nuklearke u Krškom i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov. Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Ekipa serije bila je u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu. Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, veliki je problem za nuklearnu industriju.

Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom.

Prva epizoda

U prvoj epizodi pratimo kako nakon ozbiljnih financijskih ulaganja u nuklearni program i okupljanja vrhunskih znanstvenika, bivša Jugoslavija početkom pedesetih godina prošlog stoljeća utemeljuje tri nuklearna instituta – Institut u Vinči kraj Beograda, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu te Institut Jožef Stefan u Ljubljani.

Znanstvenici isprva ne znaju da je cilj zapravo razviti atomsku bomba, no ubrzo im postaje jasno zašto su dobili novac. Nakon što je Titov režim krajem 60-ih godina prošlog stoljeća nakratko odustao od izrade atomske bombe, okrenuo se mirnodopskom korištenju nuklearne energije. Od planiranih šesnaest, prva je u suradnji s američkim Westinghouseom bila dogovorena Nuklearna elektrana Krško.

No, Tito nije odustao od ideje o izradi atomske bombe – godine 1974., njegovom odlukom, okupljena je skupina znanstvenika koja je trebala organizirati izradu atomske bombe.

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić. Redateljica je Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić. Direktor fotografije je Ante Cvitanović, montažerka Urša Vlahušić, a skladatelj Matej Merlić. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni