HT prebacio korisnike na skuplju tarifu

HT prebacio korisnike na skuplju tarifu

U HT-u tvrde da su svi korisnici bili »direktno obaviješteni« o promjenama. Štoviše, navode da je čak 75 % korisnika paketa Halo Super 60 »izrazilo je želju za većom slobodom razgovora prema svim mrežama«

S 1. siječnja Hrvatski Telekom je ukinuo Halo super 60, kod privatnih korisnika popularnu tarifu fiksne telefonije. Naime, korisnicima HT-ovog korisničkog pa paketa Halo Super 60, koji do tog datuma nisu odabrali neki drugi paket po svom izboru, automatski se aktivirao novi paket Halo zovem sve. U Odjelu za korporativne komunikacije HT-a tvrde da se radi o »fleksibilnijem i naprednijem paketu koji uključuje 100 minuta prema svim mrežama«. No isti je paket ujedno i 27 % skuplji što i nije malo. Naime, mjesečna pretplata za Halo Super 60 koja je uključivala i 60 besplatnih minuta razgovora prema korisnicima na istoj mreži koštala je 75 kuna (s PDV-om), dok pretplata za Halo Zovem sve košta 95 kuna (s PDV-om).

Našem portalu se javio dugogodišnji HT-ov korisnik koji kaže da je zatečen takvom jednostranom odlukom telekom operatera zbog čega se obratio njihovoj korisničkoj podršci, gdje su mu kazali da je njegova tarifa ukinuta, a on je prebačen na prvu najjeftiniju, odnosno Halo zovem sve. Radi se o umirovljeniku koji navodi da će on još nekako podmiriti razliku, ali se pita što je s onima koji primaju minimalne mirovine te im je svaka kuna važna.

U HT-u pak tvrde da su svi korisnici bili »direktno obaviješteni« o promjenama. Štoviše, navode da je čak 75 % korisnika paketa Halo Super 60 »izrazilo je želju za većom slobodom razgovora prema svim mrežama«. Stoga su ga zamijenili paketom koji uključuje veći broj minuta prema svim fiksnim i mobilnim mrežama u Republici Hrvatskoj, kao i mogućnost broadband pristupa na svoj zahtjev te ostvarenje mjesečnog popusta u iznosu do 31 kune na električnu energiju. »Na ovaj način omogućavamo da svaka fiksna linija ima i broadband pristup, jer on predstavlja novi standard usluge i preduvjet za daljnji razvoj širokopojasnog interneta u Hrvatskoj, a ovim paketima činimo ga još dostupnijim svim korisnicima«, napominju.

»Korisnici su dvaput obaviješteni«

»O svim novostima HT je u dva navrata, u studenom i siječnju direktnim pismom koje je slao na kućne adrese, obavijestio svoje korisnike govorne usluge, a sve je bilo popraćeno i medijskom kampanjom kroz koju su korisnici prije aktivacije mogli saznati o novim paketima i uvjetima korištenja. Dakle, u razdoblju od dva mjeseca korisnici su imali priliku dodatno se informirati i odabrati paket koji najbolje odgovara njihovim potrebama, a u čemu im je na raspolaganju bila i naša korisnička podrška«, ističu u HT-ovom Odjelu za korporativne komunikacije u kojem tvrde da je velik broj korisnika Halo Super 60 prešao na »nove i naprednije pakete«. Nisu nam, međutim odgovorili na pitanje o kojem se broju korisnika radi, a uz to, korisnici koji su željeli ostati u HT-u i nisu imali drugog izbora doli da uzmu neku novu (skuplju) tarifnu opciju.

Također, korisnici se učestalo žele da ih (pre)često kontaktiraju HT-ovi prodajni savjetnici, a ima i slučajeva da im se aktiviraju opcije i ugovorna obaveza bez njihova izričitog pristanka. Ako se slučaj i riješi reklamacijom, na korisniku je da prethodno namiri uvećan račun za uslugu koju eventualno nije tražio, što smatraju nekorektnim.

U HT-u odgovaraju da prilikom ugovaranja usluga korisnici imaju mogućnost dati ili uskratiti privolu da ih se kontaktira u promotivne svrhe. Isto tako, korisnici se mogu i naknadno javiti korisničkoj podršci te zatražiti promjene u tu svrhu.

Jedan od članova naše redakcije, inače pretplatnik HT-a je zaprimio pak zbunjujuću elektroničku poruku slijedećeg sadržaja:

Vaš e-račun za 01/2017 za usluge u fiksnoj mreži Hrvatskog Telekoma dostupan je na Moj Telekom Portalu.

Brzo i sigurno plaćanje računa preporučamo Vam na Moj Telekom Portalu ili putem Moj Telekom HR mobilne aplikacije. Gotovinom bez naknade možete plaćati u T-Centrima i na Platomatima. Za Platomate više ne trebate tiskani račun – dovoljno je da upišete svoj broj telefona ili OIB.

Hvala Vam što ste jedan od gotovo pola milijuna primatelja e-računa za naše usluge i što time podržavate našu brigu za očuvanje okoliša!

Poskupljuje i »Zmajska opcija«

Iz poruke se dade iščitati kako će mu se ubuduće računi ispostavljati računi u elektroničkom obliku, što on izričito ne želi. Kaže da to nikada nije zatražio od HT-a. No u HT-u tvrde da obavijest ovakvog sadržaja šalju korisnicima koji su zatražili isporuku računa elektronskim putem. Napominju da se način isporuke može promijeniti također kontaktiranjem korisničke podrške (tel. 0800 9000).

Korisnici popularne Zmajske opcije na Simpa prepaid mobilnoj trarifi zaprimili su pak SMS obavijest prema kojoj se »od 20. veljače mijenja cijena i uključene jedinice u opciji«. Korisnici su upućeni da za više informacija posjete mrežnu stranicu na kojoj, kako kažu ne mogu naći informaciju o tome. Ispostavilo se kako je i ovdje došlo do poskupljenja te će Zmajska opcija koja je uključivala 3000 jedinica (bilo megabajta, minuta ili SMS-sova) po cijeni od 59 kuna, od 20. veljače koštati 69 kuna, s tim da će korisnik usluge imati više jedinica (5000) na raspolaganju.

U HT-u i ovaj potez opravdavaju »zahtjevom korisnika«. »Od 20. veljače, naša najfleksibilnija prepaid usluga Simpa Zmajska mjesečna opcija uključivat će ukupno čak 5000 megabajta, minuta i poruka za 69 kuna. Naime, dvije trećine korisnika Simpa Zmajske mjesečne opcije iskoristi postojećih 3000 jedinica, a svaki peti kupuje dodatne pakete megabajta, minuta i poruka. U skladu s njihovim potrebama i trendovima na tržištu, odlučili smo povećati paket, a za sve koji troše manje tu su manje mjesečne opcije Zmajić i Zmajčić te tjedna Zmajska opcija. Korisnici su o promjenama informirani u SMS poruci, u kojoj se nalazi poveznica na naš cjenik na web stranici«, odgovorili su nam iz HT-a. Više o promjenama ove Simpa tarifne opcije može se saznati na ovoj poveznici: http://www.t.ht.hr/press-centar/objave-za-medije/3486/Simpa-Zmajska-opcija-s-ukljucenih-5000-MB-minuta-i-SMS-ova-je-najfleksibilnija-na-trzistu.html.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni