HSU predlaže nove mjere za očuvanje standarda umirovljenika

HSU predlaže nove mjere za očuvanje standarda umirovljenika

Savjet Hrvatske stranke umirovljenika izradio je Prijedlog interventnih mjera za ublažavanje utjecaja inflacije na standard umirovljenika. Ističu mjere koje se odnose na uvećanje osobnog odbitka umirovljenika po osnovi izdataka za zdravstvene usluge i nabavu ortopedskih pomagala i uvođenje besplatnih sistematskih pregleda te ukidanje sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

U posljednje vrijeme, posebno dolaskom COVID-19 pandemije, hrvatski zdravstveni sustav sve teže može u prihvatljivim rokovima, bez dugih čekanja na listama, provoditi liječenje, operacije, razna snimanja, kontrole za umirovljenike i starije osobe. Zbog toga su mnogi građani, posebno umirovljenici i starije osobe bili prisiljeni koristiti usluge privatnih poliklinika i sve to skuplje plaćati. Na kraju godine i ti troškovi ulaze u poreznu osnovicu na koju se plaća porez na dohodak.

U HSU-u smatraju kako je to nepravedno jer su umirovljenici cijeli radni vijek plaćali doprinose, a sada im je zdravstvo nedostupno i još na te troškove plaćaju porez.

Za ugovore o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju je zainteresiran velik broj umirovljenika, jer time žele osiguravati svoju materijalnu i socijalnu sigurnost u starosti, dajući za uzvrat svoju imovinu (u pravilu nekretnine). To ih, osobito u slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju stavlja u položaj i veliku mogućnost da ostanu i bez uzdržavanja i bez imovine, jer njihova imovina samim činom potpisa ugovora prelazi u vlasništvo pružatelja dosmrtnog uzdržavanja, upozoravaju u HSU-u.

Stoga predlažu da se ugovori o dosmrtnom uzdržavanju sasvim uklone iz Zakona o obveznim odnosima. Smatraju kako treba ostaviti samo mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ali i tu uz daleko veću kontrolu, evidenciju i besplatnu pravnu pomoć umirovljenicima prilikom sklapanja ugovora.

Napominju da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima koji je zastupnik HSU podnio Hrvatskom saboru već odavno uvršten u dnevni red i treba ga samo žurno staviti na raspravu i izglasati. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni