HSU predlaže interventne mjere dok se ne obuzda inflacija

HSU predlaže interventne mjere dok se ne obuzda inflacija

Unatoč velikoj medijskoj pozornosti i interesu umirovljenika za najavljene izmjene Zakona o Obiteljskoj mirovini i nadalje se ne rješavaju brojni problemi, nedorečenosti i nepravde u mirovinskom sustavu, tvrde u Hrvatskoj stranci umirovljenika.

Zbog toga je Savjet HSU-a izradio Prijedlog interventnih mjera za ublažavanje utjecaja inflacije na standard umirovljenika. Kao jednu od mjera ponovno ističu uvođenje mjesečnog dodatka na mirovinu svim umirovljenicima za vrijeme dok se ne obuzda inflacija.

»Podsjećamo kako smo nakon Vladine najave o uvođenju jednokratnog energetskog dodatka izrazili skeptičnost prema tom prijedlogu i već tada zatražili mjesečnu isplatu koju smo nazvali Dodatak za preživljavanje«, navode u priopćenju.

Stranački stručnjaci izradili su i Plan mjera kojima bi se dodatno omogućilo zapošljavanje, a time i punjenje mirovinskih fondova. Jedna od mjera odnosi se na uvođenje Umirovljeničke kartice koju bi primio umirovljenik zajedno s rješenjem o mirovini. Kartica s mogućnošću tzv. cash backa objedinila bi postojeće te nove financijske popuste na koje bi imali pravo samo umirovljenici.

»Obje točke iz Prijedloga i Plana detaljno su obrazložene, a za umirovljeničku karticu izrađena i opširna studija iz koje se lako iščitava opravdanost njezinog uvođenja. Nadajući se kako će naši prijedlozi pasti na plodno tlo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koje je s njima upoznato nastavit ćemo i nadalje našu borbu za dostojanstvo umirovljenika i osoba starije životne dobi«, zaključuje se u priopćenju HSU-a. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni