HSU pozdravio Vladin paket mjera za ublažavanje krize

HSU pozdravio Vladin paket mjera za ublažavanje krize

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević na današnjoj je konferenciji za medije komentirao četvrti paket mjera Vlade RH za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Istaknuo je kako zasigurno nema nikoga tko bi bio protiv donošenja ovih novih mjera, pa tako i Hrvatska stranka umirovljenika snažno podržava vladine napore koje čini na tom području.

»Osobito pozdravljamo činjenicu kako se i limiti prema kojima se isplaćuje jednokratna naknada umirovljenicima povećava i tako prati inflacija. Zadržavanje cijena energenata koji čine vrlo veliku stavku u svakom kućnom proračunu pokazatelj je empatije i pokazatelj kako su predstavnici vlade svjesni te činjenice«, kazao je Gabričević.

»Nadalje izmjene u artiklima koji čine košaricu prehrambenih proizvoda sa zaštićenom cijenom ili čak i smanjenom dodatno potkrepljuje naš stav. No ponajviše od svega nas raduje da je Vlada smogla hrabrosti i konačno ukinula namet na mirovine uveden 2009. godine kroz doprinos na zdravstveno osiguranje kao odgovor na krizu u društvu«, istaknuo je čelnik HSU-a.

Govoreći o ukidanju poreza za zdravstveno osiguranje na mirovine, poručio je kako se HSU od početka uvođenja zdravstvene reforme 2008. godine snažno protivila uvođenju tog nepravednog zdravstvenog doprinosa na mirovine.

»Među našim zahtjevima je i isplata kontinuiranih dodataka našim najugroženijim sugrađana u vremenu inflatorne krize što se ovim već četvrtim paketom na neki način i ostvarilo. Isto tako zatražili smo i povećanje limita za isplatu dodataka što je također obuhvaćeno najavljenim mjerama«, rekao je Gabričević.

Dodao je kako se ne smiju zaboraviti brojna otvorena pitanja i prijepori koje treba riješiti u mirovinskom sustavu, ali sa s obzirom na do sada učinjeno ima razloga za optimizam i nadu kako će započeti i proces povećanja mirovina koje bi trebale biti barem u iznosu od 50 % od prosječne plaće.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni