HSU pokreće peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

HSU pokreće peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) u ponedjeljak, 11. travnja, pokreće peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, a prikupljanje potpisa trajat će do kraja mjeseca, do 30. travnja, najavljeno je na HSU-ovoj tiskovnoj konferenciji. Potpisi će se prikupljati diljem Hrvatske. O akciji će biti obaviještene sve udruge civilnog društva, umirovljeničke udruge, političke stranke, građani, radnički i umirovljenički sindikati. Cilj je da se pridruži što više ljudi.

Potpisi će se prikupljati po cijeloj zemlji: po kućama, institucijama, trgovima, tržnicama i mnogim drugim mjestima.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je rekao da se akcijom obraćaju 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja koji uredno plaćaju svoju policu i kojima se, prema njegovim riječima, dodatno želi uzeti 400 milijuna kuna u samo godinu dana.

“Želimo vidjeti koliko su građani voljni preuzeti sudbinu u svoje ruke i javno reći da im se sviđa ili ne sviđa da netko dere kožu s njihovih leđa, sa ili bez potrebe”, naglasio je Hrelja. Istaknuo je  kako svi izračuni pokazuju da polica dopunskog osiguranja može ostati na razini od 70 kuna, ako država ispuni svoje obveze.

“Građani su platili svoje police u 98,8 posto slučajeva. Država je svoju policu, koju je dužna u potpunosti pokriti, platila na razini 31 kune, a sada Vlada želi dodatno opteretiti građane, a državi poskupjeti cijeli sustav. Bojim se da se time želi uništiti postojeći sustav solidarnosti”, dodao je Hrelja.

U Hrvatskoj stranci umirovljenika tvrde da kad bi policu dopunskog osiguranja plaćali i država i građani da bi se prikupilo ukupno 2,2 milijarde kuna godišnje, pa bi polica od 70 kuna pokrila sve rashode i još bi bilo prostora za smanjenje cijene police ili povećanje cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja.

U privatnim osiguravajućim kućama koje prodaju dopunsko zdravstveno osiguranje, cijena za osobe starije od 65 godina iznosi 150 kuna, pa bi se povećanjem cijena HZZO-vog dopunskog mogao vrlo lako otvoriti prostor za lov privatnih osiguravatelja na osiguranike.

HINA je u četvrtak, 7. travnja, prenijela vijest da je oko 900 HZZO-ovih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja otkazano u proteklih nekoliko dana nakon objave da će police poskupjeti sa 70 na 89 kuna. Informaciju je potvrdila ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

(ZG magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni