HSLS zahtijeva veću transparentnost sufinanciranja zagrebačkih medija

HSLS zahtijeva veću transparentnost sufinanciranja zagrebačkih medija

(Darko Klasić / Foto: B. Jagačić)

Vodstvo zagrebačkog HSLS-a je na današnjoj konferenciji za medije ponovno optužilo gradonačelnika Tomislava Tomaševića i aktualnu gradsku vlast za netransparentno sufinanciranje lokalnih medija.

Naime, prije nekoliko dana objavljeni su popisi medija i programskih sadržaja kojima je gradonačelnik Zagreba osobno, zaključkom, dodijelio potpore.

U HSLS-u ističu kako ne znaju koji su se još mediji prijavili na temelju javnog poziva, kao ni s kojim programskim sadržajima, a nisu poznati ni razlozi zbog kojih im nisu dodijeljene potpore.

»Nemamo potpune informacije o raspodjeli sredstava, pa ne možemo provjeriti ni koji su konkretni kriteriji bili mjerodavni u tom pogledu. Preostaje nam zaključak da je najvažnija bila politička podobnost i promocija interesa vladajuće garniture, odnosno drugim riječima, sve samo ne „proizvodnja i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb“, što se kao temeljni kriterij navodi u predmetnom javnom pozivu«, navode u HSLS-u.

Tvrde da gradska vlast koristi odabrane lokalne medije putem kojih potiče teme koje bi joj trebale pomoći u opstanku na vlasti ili obračunu s političkim neistomišljenicima.

Zaključuju kako su gradonačelnik i njegovi suradnici nastavili činiti na još netransparentniji način sve ono što kritizirali tijekom nekoliko mandata prošlih vlasti. Time su pogazili sva svoja predizborna obećanja.

“Zabrinjavajući model”

Potpredsjednik zagrebačkog HSLS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Alen Lochert je uputio zahtjev Gradskoj upravi i gradonačelniku da uspostave transparentne i društveno uključive kriterije sufinanciranja lokalnih zagrebačkih medija.

»Postojeći model dodjele sredstava, kao i sve manja sredstva koja gradska vlast predviđa za promicanje gradskih medija pokazuje zabrinjavajući model jedne vrste cenzuriranja informacija o radu gradske uprave i gradonačelnika, što smatramo udarom na samu demokraciju«, poručio je Lochert.

U HSLS-u ističu kako Tomislav Tomašević za promidžbu nabave polovnih tramvaja namjerava potrošiti dvostruko više novaca nego što je dodijelio svim zagrebačkim medijima, što je ujedno više i od cijene nabave tri dodatna polovna tramvaja.

Naime, HSLS-ovci ističu kako će Gradska uprava na čelu s Tomislavom Tomaševićem potrošiti gotovo 670.000 eura kako bi platili reklamiranje priče o nabavi novih tramvaja i remontu uspinjače. Riječ je o iznosu dostatnom za kupnju još tri polovna tramvaja ili veliki reparacijski servis niskopodnog Končarevog tramvaja.

»HSLS Zagreba ocjenjuje neprihvatljivima i licemjernima takve odluke gradonačelnika Tomaševića, kojima se prednost daje financiranju osobnog marketinga pred potrebama Zagrepčana, partikularnim interesima pred javnima i nekritičnosti pred transparentnosti. Ukratko, osuđujemo nedemokratsku medijsku politiku, gušenje slobode informiranja te perfidno otežavanje rada medija, koji necenzurirano prate gradsku politiku i izvještavaju o problemima u funkcioniranju Grada Zagreba«, poručio je predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić.

»Sloboda medija se zbog svoje vrijednosti za funkcioniranje demokracije i slobodno društvo ne smije se spustiti na razinu ideološkog oružja«, zaključio je Klasić.

O incidentu na Jakuševcu

Na konferenciji za medije govorio je i predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović, koja je građanima Zagreba prva ukazala na zadnji ekološki incident na Jakuševcu.

Prema njegovim riječima na Jakuševcu prošle godine prošireno odlagalište na prostor za vozila. Pavlović tvrdi i kako je uvedena praksa da se sav otpad bez ikakve separacije odlaže direktno na ‘brdo smeća’, što sad uključuje i organski otpad koji je po svemu sudeći izazvao najnoviji odron.

»Tražimo objavu kvalificiranih rezultata zagađenja zraka i sastanak Saborskog odbora za zaštitu okoliša s obzirom na to da je situacija u Zagrebu po pitanju ugroze zdravlja građana – neodrživa«, poručio je Pavlović.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni